Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Trafik sigortası, araç sahiplerinin yasal olarak sahip olmaları zorunlu olan bir sigorta türüdür. Zira bu sigortalar aracın kaza yapması durumunda karşı tarafın zararını güvence altına alır.

Bunun için trafikte olan her araç sahibinin bir trafik sigortası poliçesine sahip olması gerekir. Trafik sigortası fiyatları birçok unsura göre değişkenlik gösterir. Trafik sigortası fiyatları nasıl hesaplanır merak edenler için tüm detaylar yazımızda. Ancak öncelikle trafik sigortasını tanımakla başlayalım.

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası, bir aracın karıştığı trafik kazaları sonucunda oluşabilecek maddi zararları karşılamak için sunulan bir sigorta türüdür. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesince zorunlu tutulan bu sigorta türü üçüncü şahıslara verilebilecek zararları teminat altına alır. Bir kazadaki kişilerin sağlık giderleri ve maddi zararları bu poliçelerin kapsamı dahilindedir. Ayrıca kapsamlı hizmet sunan bazı trafik sigortası poliçelerinde ferdi kaza desteği gibi ekstra teminatlar da yer alabilir.

Trafik Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası fiyatları, birçok farklı faktöre bağlı olarak değişebilir. Hesaplama sürecinde hem aracın durumu hem de sürücünün geçmişi dikkate alınır. Genel olarak aktarmak gerekirse şu etkenler trafik sigortası fiyatlarına doğrudan etki eder:

Sigortalı Aracın Bilgileri

Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen en temel faktörlerden biri sigortalı aracın kendisidir. Araç markası, modeli, yaşı gibi özellikler trafik sigortası primini doğrudan etkiler. Buna ek olarak araç plakasının kayıtlı olduğu il de sigorta primini etkiler. Nüfüs ve trafik yoğunluğunun daha yüksek olduğu şehirlerde sigortalıların kaza yapma ihtimali daha yüksek olduğundan trafik primleri de daha yüksek olmaktadır. 

Sigortalının Yaşı

Sigortalının yaşı da  trafik sigortası fiyatlarını etkileyen unsurlar arasında yer alır. Yeni ehliyet almış bir sürücü ile tecrübeli bir sürücünün  oluşturduğu risk faktörleri farklıdır. Trafik sigortası fiyatları hesaplanırken sigortalının yaşı da göz önünde bulundurulur. 

Aracın Hasar Geçmişi

Zorunlu trafik sigortası fiyatlandırmasında aracın hasar geçmişi de oldukça önemli bir etkendir. Yani hasarsız bir aracın trafik sigortası fiyatları hasarlı bir aracın fiyatlarıyla farklıdır. Hatta daha emniyetli ve dikkatli bir araç kullanımını desteklemek için hasarsızlık indirimi uygulaması bulunmaktadır. Bu sisteme göre sürücüler hiç kaza yapmadığı ve hasara sebep olmadığı bir yılın sonunda trafik sigortası primlerinde indirim hakkı kazanır. 9 basamaktan oluşan sistemde hasar alan araçlar daha fazla trafik sigortası bedeli öder. İlk kez trafiğe çıkacak ve trafik sigortası yaptıracak araçların poliçeleri orta basamaktan yani 4. basamaktan başlamaktadır.