Limonlarda yasaklı madde bulundu! Soruşturma başlatıldı

Limonlarda yasaklı madde bulundu! Soruşturma başlatıldı

Limonlarda yasaklı madde tespit edildi. O firmalar hakkında soruşturma başlatıldı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yasaklı madde kullanıldığı ortaya çıktığı için Bulgaristan tarafından geri çevrilen limonlarla ilgili üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlatıldığı açıklandı.

limonda.webp

Müdürlük'ten yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliğine (AB) ihraç edilen ve ihraç edilirken geri dönen limonlarla ilgili medyada yer alan haberlerden dolayı açıklama yapılma ihtiyacı olduğu belirtildi.

SİSTEM HERKES TARAFINDAN GÖRÜLEBİLİYOR

AB üye ülkeleri tarafından yapılan resmi kontroller sonucunda tespit edilen olumsuzlukların Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) üzerinden ilan edildiği aktarılarak, sistemin erişime açık olup herkes tarafından görülebildiği ifade edildi.

limonkapak.jpg

RESMİ KONTROLLER BAŞLATILDI

Türkiye'nin uluslararası itibarının ve Türk malı imajının korunması, piyasaya güvenilir ürünlerin sunulması ve ihracatın sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla RASFF bildirimleri titizlikle incelenmekte ve hataların kaynağı belirlenmektedir. Yapılan açıklamada, resmi kontrollerin başlatıldığına dair bilgi verilerek şunlar ifade edildi:

İLGİLİ ÜRETİCİ VE İHRACATÇI FİRMALARA SORUŞTURMA

"İlgili bildirimleri alan üretici ve ihracatçı firmaların ürünleri resmi denetimlere tabi tutulmakta, gerekli önlemler alınmakta ve ihracatçı firmalara yönelik %100 analiz sıklığıyla bir yıl süreyle denetimler yapılmaktadır.

limon-nasil-dondurulur-af209473-9326-481f-b620-52e30536ab7d.webp

Son dönemlerde medyada yer alan RASFF bildirimlerinde belirtilen chlorpyrifos-ethyl aktif maddesi için 21 Mayıs 2020, propiconazole aktif maddesi için 31 Aralık 2020 ve chlorpyrifos-methyl aktif maddesi için 31 Aralık 2021 tarihlerinde Avrupa Birliği tarafından alınan kararlar çerçevesinde, çevre ve insan sağlığına dikkat edilerek Türkiye'de kullanımları sonlandırılmıştır. Ayrıca AB standartlarına uyumlu olarak, çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri belirlenen 223 aktif madde daha yasaklanmıştır. Söz konusu tarihlerden sonra yasaklı aktif maddeler içeren bitki koruma ürünlerinin üretimi ve ithalatı kesinlikle yapılmamaktadır.

Mevzuata aykırı davranan herkes gibi, Bulgaristan'dan dönen ve yasaklı madde kullanımı tespit edilen limonlarla ilgili üretici ve ihracatçı firmalarla ilgili de soruşturma başlatılmıştır."