Çin'in 'Uçak Gemisi Katili' ABD'nin uykusunu kaçırıyor

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Deniz Kuvvetleri Komutanı geçen hafta ABD’deydi. Çinlilere San Diego’da ABD’nin nükleer ile çalışan denizaltısı gezdirildi.

ABD Deniz Kuvvetleri'nden üst düzey bir yetkilisine “denizaltının kapakları neden Çinli komutana açıldı?” diye soruldu. Yetkili, Çin’in denizaltı çalışmalarının göz ardı edilemeyecek şekilde ciddi gelişme gösterdiğini söyledi ve ekledi, “bize kısaca ‘ben de varım. O halde diyalog yapacağız’ diyorlar.”

Çin, geçen yıl Eylül ayında da ilk uçak gemisini denize indirmişti.

ABD’deki Çin uzmanları Çin’in ikinci uçak gemisini 2015 yılından önce denizlere indireceği tahmininde bulunuyor. Çin şu haliyle Asya’daki en büyük deniz kuvvetleri gücüne sahip ülke.

Pentagon’un raporlarına göre, Çin özellikle denizaltı yapımına büyük önem veriyor. Bunlardan en önemlisi ise “Doğu Rüzgârı 21D” adlı denizaltı. Bu denizaltının gayrı resmi takma adı “Uçak Gemisi Katili.”

ABD bu denizaltıdan ciddi endişeli çünkü taşıdığı balistik füzeler uçak gemilerini yok edebilir. O nedenle ABD’liler Çin’in bu denizaltısına “oyunun kurallarını değiştiren” adını da verdiler.

Durumun ciddiyeti kısaca şu: Çin’in bu denizaltısı ABD’nin Pasifik bölgesinde kurmak istediği egemenliğini durduracak kapasitede. Bilindiği gibi Obama, ABD’nin gücünü bundan böyle Pasifik’e yığacağını açıkladı. ABD açık şekilde bunu Çin nedeniyle yaptıklarını da defalarca söyledi.

Uzmanlar Sarı Çin Denizi, Doğu ve Güney Çin denizlerini kontrol etmenin Çin için hayatî önem taşıdığını söylüyorlar. Bu Çin için, denizlerdeki Çin Seddi.

ABD içinse şu an elde tutulur iki konu var. Biri son birkaç yıldır Doğu Çin Denizi’nde Japonya ile yaşanan adacıklar sorunu. Diğeriyse Güzey Çin Denizi’nde Çin’den başka Filipinler, Tayvan, Vietnam, Malezya, Brunei ve Filipinler’in hak iddia ettikleri adacıklar sorunu. Bunlar ABD’nin her zaman kolay kaşıyabileceği konular.

Yine Pentagon’a göre, Çin askeriyeye 135 milyar dolar harcarken, ABD ise 215 milyar dolar harcadı. ABD ile Çin arasında ciddi bir harcama farkı hep var. Ancak dünya küreselcileri Çin’in askerî alandaki her adımına kraldan çok kralcı kesiliyorlar ve ABD’den daha çok onlar Çin’e saldırıyorlar.

ABD’liler için soru şu: “Çin aradaki deniz askerî gücü farkını kapayabilir mi?” Bir uzman, “kalitesini bilemem ancak kesinlikle kapayabilir” diyor ve ekliyor. “Eğer Çin başka şeylerle uğraşırsa belki İngiltere düzeyinde bir deniz kuvvetlerine sahip olmak yeterli olacaktır. Böylece ABD birinciliğini sürdürür.” Bu açıklamadan da anlaşılıyor ki ABD, Çin’i uğraştıracak şeyler bulacak. Bunun böyle olduğunu Doğu Rüzgârı D21 denizaltısının dayatmış olduğunu görüyoruz!

Hiç kuşku yok ABD, Japonya ve diğer Güney Asya’daki ülkelerle yaşanan adalar krizini önümüzdeki dönemde sıkça ısıtacak ya da başka krizleri Çin’in önüne getirecek.

Elbette Çin’in de kendine özgü planları vardır. Bekleyip göreceğiz.

ABD 1999 yılında Çin’in yükselen gücünü engellemek ve bir durum tespiti yapmak için Çin’in Yugoslavya Büyükelçiliğ'ini bombalamış ve o sırada elçilikte bulunan 3 Çinli gazeteci ölmüştü.

Çin’in buna tepkisi sert olmuş ama bu da Çin’e ders olmuştu. Durmadı ve çalıştı.

Şimdi Pasifik’te ABD ile karşı karşıya gelecek ve hatta onu durdurabilecek güce erişti.

Biz de 2 Ekim 1992’de Ege Denizi'nde Muavenet gemimizin ABD’nin Saratoga Uçak Gemisi tarafından vurulup 5 denizcimizin ölmesine ses çıkartabilmiş olsaydık, bugünleri yaşamıyor olacaktık.

Kısacası ABD hem Çin’e hem Türkiye’ye aynı şeyi yaptı. Çin “komünist” gelenekten geldiği için yanıtını “Doğu Rüzgârı D21” adlı denizaltıyı üreterek verdi. Biz ise ancak 2013 Haziran ayındaki ayaklanmayı bekledik.

Arkasında Türk Ordusu olmayan halk Atatürk’ün Cumhuriyet birikimiyle ancak bu kadarını yapabildi. Daha yolumuz var!

Önceki ve Sonraki Yazılar