Zafer işaretinin de cılkı çıktı!

Elin iki parmağıyla yapılan  zafer işaretin çıkış kaynağı tam bilinmese de, 1415 tarihli İngiltere Fransa savaşına bağlanır. İngiliz okçuları çok etkilidir. Fransızlar onlara gözdağı olarak, esir aldıkları okçuların oku atmalarını sağlayan iki parmağını keseceklerini söylerler. İngilizler galip gelir. Okçular bu zaferi, o iki parmakla yaptıkları işaretle kutlarlar.
 
2. Dünya Savaşı döneminde Churchill’in, İngilizce ‘victory‘  (zafer) sözcüğünün v’sine “barış” anlamı yükleyerek bu işareti yapması, dünyada yaygınlaşmasına neden olmuştur.
 
‘Barışın zaferi’ anlamı taşıyan bu işaret, Vietnam Savaşı döneminde ABD’li emperyalistlerce sürdürülen savaşın bitirilme duygusuna simge olmuştu. Bir başka boyutu ise: Anti emperyalist ve anti faşistlerin simgesi olarak yaygınlaştı, onlarla özdeşleşti.
 
Zaman içinde, bu işaret de ‘pop’laşıp ‘anlamı kalmayan’ lara eklendi. Daha doğrusu ‘yozlaşan’ lara. Yani onun da cılkı çıktı. Solcu eskisinin ‘keskin sol’ sıfatıyla sağcılık ve sistem erketeliği yaptığı; dinci yobazın ‘ileri demokrat’ olarak dolandığı bir dünyada, zafer işaretinin çılkı çıkmış, çok mu?
 
Playboy’un ‘tavşanı’ bu işaretten esindir! Meltem Cumbul, birkaç saniyeliğine görünme fırsatı bulduğu “Altın Küre Ödül Töreni”nde, ne anlamda kullandığını tam kestiremesem de bu işareti yaptı. Uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 2009 Türkiye Güzeli Zeynep Yılmaz, serbest bırakılışını bu işaretle kutladı. Faşist katil cezaevinden çıkarken, Kaddafi’yi linç eden ABD uşağı caniler linç sırasında, ‘Özgür Suriye Ordusu’ denen CIA güdümlü katiller cinayet işlerken bu işaretle poz verdiler. Benzerlerini çoğaltmanın sonu gelmez!
 
Anımsarsanız, 2009 da, Erzurum’da Siirtli bir er, bu işareti yaptığı için 9 yıl ceza yemişti! ‘Yasal güvence’ ile Habur’dan giriş yapan PKK’liler, otobüs üstünde yaptıkları bu işaret nedeniyle yargılandılar. Demek ki, kimin nerde neden yaptığı da yoruma bağlı! Nuray Mert twitterde bu işareti yapan bir fotoğrafını koyduğu için “kendisine linç kampanyası açıldığını” söylemişti. Binnaz Toprak ve Ertuğrul Kürkçü konuşurken arkadan gelen Sırrı Süreyya’nın, onlara sarılıp bu işareti yapması medyada “günün haberi” olmuştu. Her birinin, ne anlam yüklenerek yapıldığını anlamamış da olsam! Artık, yapanın kimliğine göre yorumlamak gerekiyor!
 
Haziran ayındaydı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla ülke çapında KESK’e KCK bağlantılı operasyon düzenlendi. Evler, sendika büroları basıldı. KESK Genel Başkanı dahil birçok KESK yöneticisi gözaltına alındı. 28 KESK’li tutuklandı, bir kısmı salındı. Başkan Özgen salındığında adliyeden çıkarken, yaşananlar, öfkeli bir bakışla yumruk sıkmaya daha çok denk düşse de, gülümseyerek bu işareti yapmıştı! Belli ki, “Bütün bu zulümlere rağmen sonuçta biz kazanacağız!” mesajı vermek istemişti.
 
Şahsen benim, cılkı çıkmış bu işarete karşı içimde sempatinin ‘s’si bile yok! Ölümsüz olan: sıkılı yumruktur! Şu günlerde düşlerimize en denk düşen odur. Hele ki CHE’ninkiyse.
________________________________________________
Einstein:
“Düşlemek, bilmekten daha önemlidir!”

Önceki ve Sonraki Yazılar