100 Yanılgı ve Instagram


Malum yıllardır hergün yüzlerce basın bülteni mail kutuma düşer. İçlerinde büyük bir çoğunluğu uygun konularda değildir, bazıları da çok kötü yazılmıştır. Bu hergün bu şekilde devam eder. Yüzlerce bülteni hergün incelemek kolay değildir. Ancak yılların alışkanlığı, sanki o kalabalığın içinde değerli olanlar kendilerini belli eder, parıldarlar. İşte birkaç gün önce bana böyle bir bülten geldi. Çok kısa zamanda dikkatimi çekti.

Özellikle trafikte sinyal verdiği için yolun kendisine ait olduğunu sanan sürücülerin gözüne sokmak istediğim bir bölüm vardı ki;bayıldım. Kitabın yazarı ise Metin Solmaz yani eski bir dostum çıktı.

Sağolsun hemen bir kitap yolladı. O kadar keyifli bir kitap ki; elimdeki George Lois’in kitabını bırakıp, keyifle yanılgılarımızı okumaya başladım. Bıraktığım yerde eşim almış, özellikle bebek, çocuk geliştirme ile ilgili konuları okumuş.

Ben ise Einstein’ın okulda matematikte başarısız olduğu yanılgısını ve Newton’ın gerçekten düşen elmadan yerçekimini bulup bulmadığını kanıtları ile okudum. Einstein Türkiye’de hakkında en çok hikaye anlatılan bilim insanlarından biri.  Ancak anlatılanların büyük çoğunluğu yanılgılarla dolu. Hazır bilgi servisi serisinin ikinci kitabında, Einstein’ın şoförü ile yaşadığı olayın gerçek olup olmadığını araştırmasını Metin Solmaz’dan rica ediyorum.

Türk insanı bu tip hikayelere bayılır. Çoğunluğu dedikodu olan bu hikayeler benim gibi bilimsel gerçeklere inanan insanları paronayak yapar. Gerçi bu aslında bilim adamlarının en önemli özellikleri arasında anlatılmaktaysa da, devamlı sorgulama Türkiye’de yaşıyorsanız hepimizin çokca yapması gereken faaliyetlerden biridir.

Kitabı okuduğum günlerde aldığım bir telefon beni tam da bu şekle getirdi. Arayan 2yuz.com isimli sitenin sahibi Engin Ulukurtlar’dı. Instagram ve e-ticaret potansiyeli hakkında bazı rakamlar verdi. Instagram’da  kısa sürede açılan bir hesap üzerinden binlerce paket ürün çıkaran bir hesaptan bahsetti. Hemen hesaba girdim. Takipçi sayısı bu potansiyeli yapabileceğini çok net gösteriyordu. Bahsedilen aylık net gelir 16.000TL’ye denk geliyordu. Engin yıllardır beni tanıdığı için bu tip rakamlara hızla inanmayacağımı ancak kendisinin bu konudaki araştırmalarını ciddiye alacağımı bilir.

Konuşmamızda nasıl bir kontrol sistemi kurduğunu anlattı. Hemen arkasından da Günde 20 paketle başlayan yeni iş girişimi macerasını. Instagram böyle giderse dünyanın eticaret platformu olmaya aday!

Önceki ve Sonraki Yazılar