Ömer Adıgüzel

Ömer Adıgüzel

14 Şubat Dünya Öykü Günü

14 Şubat tarihi günümüzde ne yazık ki tüketim toplumuna hizmet etmenin ötesinde başka bir anlam ifade etmiyor. 14 Şubat Sevgililer Günü ya da Sevgi Günü olarak biliniyor ve her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de alışveriş amacına ulaşıyor.

Oysa 14 Şubat aynı zamanda Dünya Öykü Günüdür. Üstelik bu günün oluşması ve önerilmesinin kaynağı Türkiye’dir. 2003 yılında edebiyat dünyasının gündemine yazar Özcan Karabulut’un önerisiyle giren Dünya Öykü Günü, Uluslararası PEN ve diğer edebiyat örgütleri tarafından kabul edilmiştir. “İnsan Öyküsüyle Var!” sloganı bu günün değişmeyen önemli sloganlarından biridir. Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği (Dernek ne yazık ki çalışmalarını durdurmuştur) tarafından başlatılan ve uzun bir süre sürdürülen Ankara Öykü Günleri’nde ve 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nde de en çok bu tümceye vurgu yapılmıştır. Her insanın elbette bir öyküsü vardır ve insan öyküsüyle var olur.

Dünya Öykü Günü için Murathan Mungan’nın yazdığı bildirisindeki öykü, insan ve edebiyata ilişkin şu tümceler insanın öyküsüyle var olduğunu vurgular: “…Kim olursak olalım, nerede ve nasıl yaşarsak yaşayalım, hepimizin tek bir hayatı vardır. Herkesin ömrüne mühürlenmiş tek bir hayatı. Edebiyat ve sanat, bizi o biricik olan hayatımızın dışına çıkararak bize başka hayatların ve varoluşların kapılarını açar, bizimkine benzeyen ve benzemeyen öykülerle tanıştırır. Bizi başkalarının yerine geçirerek çoğaltır, ruhumuzu, aklımızı, iç dünyamızı zenginleştirir. Başkalarını tanıdıkça yabancı dediklerimize, öteki, hatta düşman bildiklerimize karşı duyduğumuz korkuları yeneriz. Edebiyat, dünyayı farklılıkların zenginliğinde, benzerliklerin ortaklığında buluşturup yeryüzünün dört bir yanına dağılmış insanları birbiriyle kaynaştırır. İyi edebiyat bize iç görü kazandırırken zevkimizi inceltir, ruhumuzu soyutlaştırır...”

Bu sene Dünya Öykü Gününde yani 14 Şubat 2019 tarihinde, Ankara Üniversitesi Dünya Öykü Günü’nü kutlamak amacıyla bir tören düzenleyerek Ankara Üniversitesi Roman ve Öykü Yarışması’nda ödül kazanan yazarların ödüllerini o programda sundu. Cumhuriyetin İlk Üniversitesi olarak Ankara Üniversitesi, yazınsal nitelikli yapıtların okurla buluşması, sanatçı-okur etkileşimine olanak sağlanması ve Türk edebiyatına yeni yapıt ve yazarların katılmasına katkı sağlanması amacıyla 2014 yılından beri Roman ve Öykü Yarışması düzenlenmektedir. Yazınsal nitelikli yapıtları akademik bir anlayışla değerlendirmek, bu bağlamda yazar, yayıncı ve üniversiteyi bir araya getirerek yeni ve kalıcı bir etkileşim oluşturmak, Ankara Üniversitesi’nin sanatı önemseyen bir üniversite olduğunu pekiştirmek için de gerçekleştirilen yarışmada 2018 Ankara Üniversitesi Öykü Ödülü bu yıl Alakarga yayınları arasında çıkan “Kovulmadım Ben Ayrıldım!” adlı öykü kitabı ile Arzu Bahar’a, Roman Ödülü de İkinci Adam yayınları arasında çıkan “Gölge Notları” adlı romanıyla Yusuf Hatay’a verildi.

Böylece hem ilk kez bir üniversite tarafından verilen roman ve öykülere vurgu yapılırken hem de 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nün anlam ve önemi yeniden fark ettirildi. Öykülerin odağı yaşantılardır ve her insanın yaşantısı kendi öyküsünü var eder. Tıpkı anlatılar gibi öykülerin çoğu da bir anlatma, aktarma gereksiniminden ortaya çıkar, çünkü öykü insanlar için vazgeçilmezdir. Bu nedenle 14 Şubat Dünya Öykü Günü unutulmadan hep kutlanmalı ve hatırlanmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar