Beklentilerinize ve Yeteneğinize Uygun Liseyi Tercih Edin

TEOG tercih sürecinin ikinci günündeyiz. Dün yayımlanan eğitim kuşağı sayfamızda, sizlere tercih listenizi oluştururken bazı önemli noktalara dikkatinizi çekmiştik. Sevgili okuyucularımız doğru tercih ya da sağlıklı bir tercih listesi oluşturmak çok önemli, bu nedenle çok aceleye getirip yanlış kararlar vermeyiniz.  8 Ağustos’a kadar daha bir hafta süreniz var.
Lise tercihinizde bulunurken, bir anlamda geleceğinizi de şimdiden planlamaya başlıyorsunuz demektir. Çünkü yeteneklerinize,  ilgilerinize ve en önemlisi ileride seçeceğiniz meslek için belki de en önemli adımı atmış olacaksınız.  Bu nedenle tercih listenizde bulunduracağınız liselerin vermiş olduğu eğitimin size uygun olup olmadığını, ( örneğin sayısal yeteneği olmayan bir öğrencinin Fen lisesini tercih etmesi çok da sağlıklı olmaz.) Öğrencilerin niteliğini, eğitim kadrosunu, geçmiş yıllardaki akademik ve sosyal başarılarını, yabancı dil durumunu ya da yabancı dil hazırlık sınıflarının olup olmadığı, spor alanlarının olması, fiziksel altyapısı iyi bir laboratuvarının olup olmadığını araştırıp karar vermeniz çok daha sağlıklı olacaktır.
 
ÖĞRENCİ NİTELİĞİ YÜKSEK BİR LİSE
Lise tercihinde en önemli kriterlerden bir tanesi, öğrenci kalitesinin yüksek olmasıdır. Tabii ki nitelikli eğitim kadrosu önemlidir, ancak gözlemlerimiz gösteriyor ki, başarılı ve nitelikli öğrencilerin okuduğu bir okulun öğrencileri sınavlarda ya da imkân dâhilinde sosyal aktivitelerde daha başarılı oluyor.

YABANCI DİL EĞİTİMİ ÖNEMLİ
Yine lisenin yabancı dil eğitimli olması ya da iyi bir hazırlık sınıfının olması önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü artık z ya da y kuşağı dediğimiz gruptaki öğrenciler ya da gençler artık birer dünya vatandaşı kimliğine kavuştular. Küreselleşen dünyada artık bir ya da daha fazla dil bilmek gerekiyor.

SOSYAL AKTİVİTELER DE ÖNEMLİ
Özellikle öğrenciler ve onların tercihlerinde etkili olan velileri hep akademik başarısı güçlü olan okulları, Fen Lisesi ya da iyi bir Anadolu Lisesini tercih etmek istiyor. Oysa iş sadece akademik başarı ile bitmiyor. Artık zaman değişti, dünya hızla değişiyor bun nedenle iş yaşamı, aile yaşamı ya da sosyal yaşamda bu değişime ayak uydurmak zorda kalıyor. Bu nedenle iyi bir okulun akademik başarısının yanında sosyal aktivitelerinin de iyi olması öğrencinin gerek kişisel gelişimi gerekse sosyal yaşamını olumlu anlamda değiştirebilmektedir. Bu anlamda sosyal aktiviteler sayılı devlet okulların var. Ama bazı özel okullar bu işi çok iyi yapıyor. Sadece ulusal anlamda değil, uluslararası alanda da birçok başarıya imza atıyorlar.
Okul geleneksel olması, mezunlar arasında bir dayanışmanın olması, öğrencinin ilerideki iş ve sosyal yaşamında önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde yüz yılı aşkındır geleneksel pilav günleri düzenleyen okulların olması gurur verici.

KAMPÜS ORTAMI

Yine öğrenciler ders saatlerinin fazlalığı ve yoğun müfredattan dolayı nefes alabilecekleri iyi bir yerleşkesinin olması önemli bir yere sahiptir. Maaesef bazı okullar sadece apartmandan ibaret. Oysa oyun ve spor alanlarının olması öğrenciler için başta sağlıklı olmaları ve deşarj olmaları açısından önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar