%50 raporum var emekli olabilir miyim?

Merhabalar Hüseyin Bey

Benim 5200 SSK prim günüm var. Ayrıca %50 engeli raporum var emekli olabilir miyim Doğum tarihim 07.04. 1960 SSK girişim 01.05.1998 Yanıtınız için teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Malulen emeklilik için gerekli olan prim ödeme gün şartlarınız yeterli olmakla birlikte raporunuzun %50 oranında olması ne yazık ki malulen emekli olmanıza engel teşkil ediyor. Malulen emekli olmak için raporunuzun en az %60 olması gerekiyor. Normal emeklilik koşullarınız ise 25 yıl sigortalılık süresi 57 yaş ve 5900 prim gün sayısıdır.

İyi günler

Kamuda taşeron işçisiyim kıdem tazminatı hakkım var mı?

İyi günler Hüseyin hocam,

Üniversite bünyesinde bir birimde taşeron firma üzerinden çalışmaktayım. Birim 2016 yılı kadrosunda bulunmayacağıma dair bir yazı iletti. Çalıştığım birim değişmediği halde taşeron firmalar belli bir periyotta değişmekte. 3 yıl 9 aylık çalışmışlığım var. İşten çıkarıldığım zaman kıdem tazminat hak ederim oluyor mu?  Bu hak ederim varsa izlemem gereken yol nedir. Çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Soru yönelttiğiniz konu yakın zamana kadar kamuda çalışan taşeron işçiler bakımından ciddi bir sorun teşkil etmekteydi. Devlet kurumlarında taşeron şirketlerde çalışan işçiler yıllarca çalışmalarına karşın sürekli değişen taşeron şirketler yüzünden kıdem ve yıllık izin hakları bakımından hak kayıpları yaşamaktaydılar. Bu soruna içinde bulunduğumuz 2015 yılında yasal bir düzenleme yapılarak çözüm getirildi. Buna göre kamuda görev yapan taşeron işçiler farklı alt işveren (taşeron) kuruluşlarda çalışsalar dahi iş sözleşmeleri kıdem tazminatına hak kazanacak biçimde sona erdiğinde kamu kuruluşundaki toplam çalıştıkları süre dikkate alınarak kıdem hesabı yapılacak. İzin hakkı bakımından da aynı sistem söz konusudur. Dolayısı ile siz ilgili kamu kuruluşundaki çalışma süreniz olan 3 yıl 9 ay lık süreye isabet eden kıdem tazminatınıza hak kazanmış oluyorsunuz. Ayrıca yine bu yasal düzenleme gereğince kıdem tazminatınızı çalıştığınız alt işveren kuruluştan değil asıl işveren olan Kamu kurumundan talep edeceksiniz. Bu nedenle ilgili evraklarla birlikte asıl işvereniniz konumunda olan Üniversitenin ilgili birimine başvurmanız gerekiyor.

İyi günler

Babam BAĞ-KUR borçlarını taksitlendirdi Annem sağlıktan yararlanabilir mi?

İyi günler Hüseyin Bey

Babamın Bağ kura borcu vardı o borçlarını taksitlendirdi annem şu an babam taksitleri öderken sağlıktan yararlanabiliyor mu?

Merhaba Sayın okuyucumuz

Bağkur üyesi olanların ve bunların eş ve çocuklarının sağlık hizmetinden yararlanabilmesi bakımından kuruma 60 günden fazla borçlarının olmaması gerekmektedir. Ancak borçlarını taksitlendirip ödemelerini düzenli olarak yapanlar ile bunların eş ve çocukları sağlık hizmetinden yararlanabilmektedirler. Ayrıca Bakanlar kurulunun aldığı kararla genel sağlık sigortasından yararlanma konusunda 31.12.2015 tarihine kadar prim borcu şartına bakılmayacak. Prim borcu olanlar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek. Dolayısı ile Anneniz SGK’dan sağlık hizmeti alabilecektir.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar