50 yıl önce bugün...

Yıl 1967…

24Haziran...

İstanbul’da Üniversite öğrencileri Amerikan 6.Filosu’nun İstanbul Limanına gelişini protesto etmişlerdi. 68 kuşağı olarak bildiğimiz o gençliğin ne için mücadele ettiğini daha iyi anladığımız bu günlerde anmadan geçmemeliyiz.

O protestoları algılayamadan veya kasıtlı davranışlarla dağıtılan protestocular, sonraki yıllarda emperyalizme ülkeyi teslim etmeme inancıyla sonu idamlara, ölümlere varan mücadeleleri ile anıtlaştılar.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelesi bir bayrak yarışında kendi parkurlarındaki kısa bir bölümdü.

Onlar başarıyı görmekten çok kendilerine düşen görevi yaşamlarının el verdiği ölçüde yerine getirdiler.

Sonraları ise emperyal güçlerin organize ettiği hükümet modelleri ile yönetildik. 

Tam bağımsızlığı temsil eden hareketin siyasetteki uzantısı parlamentoda yer buldukça heyecanını kaybedip, çözüm misyonlarını hep unuttular. 

Parlamento’da sol iddiasındaki milletvekillerini “kemikleştirecek” onlara “Devrimci” sorumluluğunu yükleyeceği bir dönem gerekliydi.

Hatta liderleri Gandi çizgisinde korkusuz ve herkesi kucaklayan biri olmalıydı. 

Peki, bu şartlar nasıl oluşurdu Masum halkın inanç duygularıyla uzun bir iktidar döneminde karanlık bir zihniyetin ülkeyi felakete taşıması gerekliydi.

Bu halk felaketi yaşamadan inanmayacaktı.

Öyle de oldu.

Neredeyse dibe vurduk.

Tüm muhalifler o idealleri içine sindiren kimlikleri ile parıldıyorlar.

Gandi yakıştırması ile anılmaya başlanan CHP Genel Başkan’ı, AKP dışındaki oluşumlara önderlik etme çabasında ve başarmak üzere.

2019’a geldiğimizde tarihe gömülecek bu karanlık zihniyet yerine, bugün izlerken güven duyduğumuz dinamik ve kararlı mücadeleci siyasiler, demokratik, laik bir ülkeyi kurma heyecanındalar.

ADALET sağlandığında, yıllardır halı altına süpürülen yolsuzluklar adalete teslim edilecek ve yıllardır demokratik mücadeleyi sürdüren devrimci kadrolarla Atatürk devrimlerine kaldığı yerden devam edeceğiz.

Yeter ki, DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜK ve ADALET ARAYIŞIMIZI SÜRDÜRELİM. 

Sahi siz, ADALET yürüyüşüne nereden katılacaksınız?

Önceki ve Sonraki Yazılar