ABD'den Çin'e de yaptırım

ABD kararını verdi. Çin'i artık doğrudan karşısına alıyor.

Bildiğiniz üzere Çin'i yalnızlaştırmak için ve kendisi için bir başbelası olan Putin'i devirebilmek için yıllardır elinden geleni ardına koymayan ABDi bir süredir ekürisi AB'yi de yanına alıp Rusya'ya yaptırımlara başlamıştı.
Ancak bunda istediğiğ başarıyı sağlayamayan ABD (Suriye konusu başarızlığına en çarpıcı örnek) hedefini esas düşmanına, yani Çin'e çeviriyor. ABD'nin Suriye başarısızığını, Türkiye ile örtmeye çalıştığını da bugünlerde yaşadıklarımızdan biliyoruz.

Yakında Çin devlet başkanı Xi Jinping ABD'ye gidiyor. ABD, Şi gelmeden önce bir yaptırım kararı çıkartmaya meyletmiş durumda. Bahanesiyse Çin'den geldiğinden şüphenilen siber saldırılarmış.

Anımsarsanız Putin açıklamştı “internet CIA'ın işi” diye. Ancak internet öyle bir hale geldi,  ABD artık doğrudan kontrol edemiyor: İşte “Çin'den geldiğinden şüphenilen siber saldırı” misali. Demek ki kontrol elden çıkmış durumda.

ABD Çin'e bu yaptırımı yapabilir mi? Çok zor ancak Çin karşısında her konuda uzun süredir kaybeden konumunda olan ABD, herhalde çöküşünü görmeye başladı. Artık çok değil, birkaç yıl içerisinde sinema, ekonomi, askerî vs tüm konularda birincilikleri Çin'e devredecek. Daha dünkü haber; Çin ABD'yi yabancı yatırım çekmede de geçti. İşin ilginç yanı, Hong Kong da ikinci sırada. ABD çoktan üçüncülüğe düşmüş durumda.

Çin'in şu son 35 yılı ve özellikle Xi Jinping devri dünya tarihinin en önemli sayfaları arasında yer alacak. Daha önce değinmiştim; Çin'in attığı adımların ve ABD'yi dize getirmesinin termonolojik karşılığı yok: Batı Felsefe bilimi bunu açıklamada oldukça geç kalmış durumda. Sosyalist termonoloji ise artık kesinlikle yetersiz. Siyaset bilimi açısından Çin başka bir felsefe yazıyor

Suriye başarısızlığı, Türkiye'deki (son 13 yıldan bu yana Türk haklının yediği aşının da olumlu etkisiyle) başarısızlığını da beraberinde getirecek. Ukrayna'dan da göçün başlaması durumunda AB'nin de (Yunanistan'ın iflasını da ekleyelim) gerçek yüzünü göreceğiz. Bunca başarısızlığa son darbeyi de Çin vuracak.

ABD için büyük br aptallık olacak bu yaptırımı Rusya'dan sonra Çin'e de yapmaya kalkacak mı? Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. ABD, bugün olmazsa demek ki yarın bu kararı hayata geçirmeye çalışacaktır. Ok yaydan çıkmış gibi, ortamı ısıtıyorlar. Yine de çok zor ancak çöküş de başlayınca dengesizlikler de yaşanacağını görmek doğal oluyor.

ABD yaptırım uygulama kararı alırsa, bu 21. yüzyılın en önemli siyasî adımı olacaktır.

Gerçekten, kalan ömrümüz içerisinde ABD'nin ve Siyonizmn çöküşünü hep birlikte göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar