Adalet Yürüyüşü

15 Haziran sabahından itibaren ülkemizde dillerdeki sözcük Adalet! CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 15 Haziran sabahı saat 11’de Ankara Güvenpark’tan ‘Adalet Yürüyüşü” başlattı.

Aşık Veysel’in ; “ Uzun ince bir yoldayım/ Gidiyorum gündüz gece” misali Ankara’dan İstanbul’a uzun bir yürüyüş eyleyecek... Günlerce sürecek bu yürüyüşte tek sözcük ‘Adalet’ olacak. Tarih boyunca adalet kavramı tüm insanlığı meşgul eden ve dillerden düşmeyen bir sözcük olarak asırlar aşıp günümüze gelmiştir. Adalet için ne özlü sözler söylenmiştir:

Hz Muhammed; “Bir saatlik adalet, yetmiş yıllık ibadetin yerini tutar,” diyor.

Eflatun; “Adaletsizliği işleyen, çekenden daha sefildir,”diye sürdürüyor.

Emile Zola; “Yurdun ruhu, gücü, zaferi; ancak adalette ve gönül yüceliğindedir. Adalet ancak hakikatten, mutluluk ancak adaletten doğabilir,”diyor.

“Adalet olmadan, düzen olmaz,” diyen Albert Camus ve “Sevginin kurduğu devleti, adalet sürdürür,”diyen Farabi’nin sözleri yıllara direniyor.

Gel gör ki ülkemizde son yıllarda ‘Adalet’ sözcüğü o denli yıprandı ki herkes yok edilen adalet için yargılayan adalet yargılanmalı yorumunu yapmaktan çekinmiyor. Oysa bizim halkımız adalete öyle inanır ve güvenir ki hemen adaletle ilgili her yorumun sonunda “Adalet mülkün temelidir,” sözünü ağız dolusu söyler.

Lise yıllarımızda komşumuz kamyon şoförü Musa Amca, babamla ve komşularla sohbetlerinde hep şöyle övünürdü. “Oğlum, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyor. Okulu bitirince savcı olacak. Görün o zaman adaletin mülkü de temeli de olacaktır!” Yine Anadolu’da elinde hukuk terazisi tutan kadından mı yoksa adalete özlemden mi yüzlerce kız çocuğunun adı ‘Adalet’ konmuştur.

Ne çok ‘Adalet’ isimli kadın tanıdım. Biri de ülkemizin başarılı edebiyatçısı yazar Adalet Ağaoğlu’dur. ‘İleri demokrasi’ yalanı ile gelen AKP iktidarı- nın son yıllarında ‘İnsan Hakları’, ‘Demokrasi’, ‘Adalet’ sözcüğü aranır oldu.

Adaletdirenişi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’nde sokak eylemleri önerenlere, “hep yaşamın içinde çalışmalar yapmalıyız. Sokak eylemlerinden kaçınmalıyız,” derken; bıçak kemiğe dayanınca direnmek için yollara düştü. Baba, oğul yürütenlere karşı; baba, oğul yü- rüyorlar! Bu haklı adalet için direniş eylemine söz bulamayanlar artık toprak olan Süleyman Demirel’in, “ Yollar yürümekle aşınmaz!” sözüne sarılıyorlar. Bu söze sarılanlara anımsatılır: “Yollar yürümekle aşınmaz,” diyen Süleyman Demirel, o sözden sonra iktidarı kaybetti. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yargı sizi de davet ederse şaşırmayı, “ diyor. Nazım Hikmet’in o çok sevdiğim “ CEVAP”şiirinin dizeleri aklıma düşüyor:

O duvar

o duvarınız,

vız gelir bize vız!

Önceki ve Sonraki Yazılar