AİHS'ne uyulmalıdır

"Demokrasilerde halkın bilgi edinme hakkı sınırlandırılmaz. Bu bakımdan halkın bilgi edinmesi için insanların suçlanması ve bilgi dolaşımının mahkum edilmesi kabul edilmez.
Demokrasilerde hükümetin halktan gizleyeceği herhangi bir şey olmamalıdır.
Bilgi edinme hak olduğuna göre, bu hakka işlerlik sağlayan ve onu yaşama geçirerek insanlara bilgi aktarmakla görevli gazetecilerin eylemleri de suçlanamaz.
Halkın gerçek ve doğru bilgileri öğrenme hakkı engellenemeyeceğinden; suçlanan haberin değerlendirilmesinde ve hakkında verilecek kararda en azından bu evrensel ilkeler dikkate alınmalıdır.”
Bu sözler insan hakları ve basın hukuku konusunda uzmanlığı ile tanınan gazetecilerin dostu, kardeşim Avukat Fikret İlkiz'e ait.
İlkiz'e Cumhuriyet gazetesi ve Can Dündar'a karşı başlatılan saldırı kampanyasını ve dava açılma olasılığını sorduğumda, bu tür davaların daha önce beraatla sonuçlandığını söyledi.
İlkiz, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası’nın Genel Gerekçesindeki ifadeleri anımsattı:
'Bir yandan terörizmle mücadele ederken, (....) düşünceyi ifade (hürriyetinin)
zedelenmemesi gerekir...
Bu sebeplerle hem devletin maddi düzenini korumak ve hem de düşünceyi ifade ve örgütlenme hürriyetini sağlamak ve böylece bu iki hukuki menfaati dengeli ve çağdaş demokratik hukuk düzenine uygun hale getirmek için, 141-142-163 yürürlükten kaldırarak, yerine yeni bir hüküm getirmek zorunluluğu ortaya çıkmıştır.'.”
İlkiz, “Yasanın Genel Gerekçesinde yer alan diğer görüş de dikkat çekicidir” diyerek TBMM Tutanak Dergisi’nden şu alıntıyı aktarıyor:
“Tasarı ile terör tarif edilmekte, terörizmle mücadelede cezalandırma ve yargılama usullerine yeni hükümler getirilmekte, …düşünceyi ifade ve örgütlenme hürriyetlerini kısıtlayan kanunlar ve hükümler yürürlükten kaldırılarak, şiddeti vasıta kılmayan düşünceyi ifade hürriyeti ile bu düşünceler etrafından örgütlenme hürriyetini koruyan düzenleme yapılmakta...”
Bazı yargı kararlarına da değinen Av. Fikret İlkiz, Cumhuriyet Gazetesinin yasa dışı örgüt liderinin açıklamasını yayınladığı, DAL ekibi, CHP’nin insan hakları raporu, DGM Savcılarının işkenceye katıldıkları olayları haber yaptığı gerekçesi ile Terörle Mücadele Yasasına göre açılan tüm davaların beraatla sonuçlandığını anımsattı ve şunları söyledi:
“Kanunsuz suç olmaz ilkesinin ve cezaların şahsiliği prensibinin en çok ihlal edildiği yasa Terörle Mücadele Yasasıdır. Bu nedenle bu yasa tamamen kaldırılmalı veya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerinde yer alan hukuki normlara uygun hale getirilmelidir.”
Ön planda görünmeyen ancak ender bulunan bir hukukçu İlkiz’in görüşü böyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar