AKP, Bahçeli'nin heykelini dikmeli!

Teknik analizler bir yana… Bu seçimin tek sonucu vardır; o da MHP’nin Türkiye’yi bir kez daha AKP’ye teslim etmesidir.

MHP bir kez daha AKP’nin kurtarıcısı olmuştur. 7 Haziran seçimlerinden sonra, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin izlediği uzlaşmaz ve “istemezükçü” tavrı AKP’nin yolunu bir kez daha açmıştır.

Ne yazık ki Türkiye MHP sayesinde 7 Haziranda ortaya çıkan tablo ile önemsenmesi gereken, “toplumsal uzlaşma” fırsatını kaçırmıştır.
Siyasette başarı, birinci olmaktır.

Ben geçen seçime oranla oyumu şu kadar artırdım ya da 4’üncülükten 2’nciliğe geldim, dolayısıyla başarılıyım demek asla doğru değildir. Ya da karşı karşıya bulunulan zorluklar buna engel oldu, diyemezsiniz. Zira, rıhtımda bekleyenler, geminin denizlerde karşılaştığı fırtınalarla ilgili değildir. Onlar, kaptanın gemiyi, salimen limana getirip getirmediğine bakar.

Peki, bunca hırsızlıklar, bunca kan dökmeler, bunca usülsüzlükler, bunca hukuksuzluk ve adaletsizlik, bunca yerlerde sürünüp tutunamayanlar varken, nasıl oluyor da hala AKP ayakta kalabiliyor? Bunda, seçmenin hiç mi kabahati yok?

Ahlak değer yargıları itibariyle, seçmenin kabahatli olduğunu söyleyebiliriz. Ve bu bağlamda toplumun bu değer yargılarının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünebiliriz.
Ancak bu kolaycılık olur… Ülkeyi yönetme iddiasında olanların, böyle bir mazeret ya da gerekçenin ardına sığınması mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki; siyaset kurumunun en temel görevi, toplumu kendi kültürel yapısı ile birlikte evrensel değerlerle, daha ileri taşımaktır. Bu bağlamda, toplumdaki değer yargılarını değiştirmesi gereken de siyaset kurumudur.

***

AKP’nin bir kez daha kazanmasının nedenlerinden bir diğeri ki belki de en önemlisidir; o da istikrarı satın almaktır.
7 Haziran’da, AKP iktidarından kurtulmak için ortaya koyduğu tabloyu, ne yazık ki muhalefet (özellikle MHP) iyi okuyamamış ve bir koalisyon hükümeti kurulamamıştır. Bu süreç seçmeni ürkütmüş ve endişeye sürüklemiştir. Ve 1 Kasım seçimlerinde, eski tercihine geri dönme zorunluluğunu hissetmiştir. Bir başka ifadeyle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’nin izlediği stratejiye yenik düşmüştür. Ve bu bağlamda AKP’nin izlediği “korku imparatorluğu” politikası başarılı olmuştur.

***

Bundan sonra neler olabileceğine gelince…
Mesela; acaba AKP Türkiye’yi yönetebilecek mi?
Hiç endişeniz olmasın! Bugüne kadar nasıl yönettiyse, bundan sonra da yönetecektir.
Sancıları, sıkıntıları da olacaktır tabi. Ama yönetmeye devam edecek. Ve sanırım TBMM çalışmaya başladığı andan itibaren, Anayasa değişikliği ve “Başkanlık” tartışmaları yeniden gündeme gelecek. Üstelik daha üst perdeden…
Sözün özü; AKP kesin bir zafer kazanmıştır. Kutlamaktan başka çere yok. Bir kutlama da MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli’ye göndermek gerekir. Bence, 2002’de olduğu gibi AKP’yi bir kez daha iktidara taşımıştır. Bence AKP’liler Bahçeli’nin heykelini dikmeli!

Önceki ve Sonraki Yazılar