AKP'den Washington'a seçim yatırımı

AKP,  Washington'u  seçim yatırım merkezleri arasına aldı.

AKP'ye destek için Washington merkezli 'Global Policy Institute.' adında yeni bir kuruluş oluşturulduğu öne sürüldü.

GPI'nin 18 Şubat'ta Ulusal Basın Kulubü'nde açılış töreni yapılacak.

Washington’da AKP politikalarını tanıtmak için 2009 yılında Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan SETA-DC adlı düşünce kuruluşun (think- tank statüsünde ) iyice zayıfladığı ve görevini yerine getiremediği konuşuluyor.

GPI’nin de   , partisiz , bağımsız ve vergiden muaf olarak Türkiye'nin iç ve dış politikaları konusunda çalışmalar yapacak düşünce kuruluşu statüsünde olduğu bildirildi.

New York'ta bulunan Türk Dernekleri Federasyonu'nun eski başkanı Ali Çınar'ın başkanlığını yapacağı bildirilen GPI'nin yönetim kurulu ve akademisyen uzman kadrosu henüz belli değil.

GPI'nin ofisinin Türkiye'den ingilizce kurs için Washington'a öğrenci getiren Bahçeşehir Üniversite'nin bulunduğu binada olması dikkat çekiyor.

Binada ayrıca İstanbul'da da şubesi olan 'Turkish Coalition of America' adlı kurumun da ofisi bulunuyor.

Bahçeşehir Üniversitesi ve ‘TCA'nın  ‘Global Policy Institute’ ile bağlantısı olup olmadığı henüz açık değil.

Türkiye'yle ilgili çevreler, AKP- ABD ilişkilerinin her geçen gün kötüleştiğini, Cemaat lobisinin daha etkili olduğunu söylüyor,  SETA-DC'nin AKP'yi tanıtımda yetersiz kaldığını anlatıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın'ın Başkanlığını yaptığı  SETA, 2009 yılında Washington'da  şube  açtı.

Başına daha sonra  MİT Başkanı Hakan Fidan tarafında MİT Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığına atanan Nuh Yılmaz getirilmişti.

AKP,  SETA-DC’ye her yıl yüz binlerce dolar ödüyor.

ABD vergi dairesinin (IRS) 990 nolu vergi kayıtlarında , SETA-DC'nin sadece 2013 yılında geliri 548 bin 290 dolar , toplam masrafı da 534 bin 509 dolar olarak gösteriliyor.

Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Nuh Yılmaz üçlüsü eğitimlerinin bir bölümünü Washington’da üniversitede yaptı.

Fidan, Maryland Üniversitesi, Kalın, George Washington Üniversitesi,  Nuh Yılmaz’da  George Mason Üniversitesinde  eğitim gördü.

Aynı dönemde üçünün Washington’da bulunduğundan emin değilim ancak  Bilal Erdoğan Dünya Bankası’nda staj yaparken, Nuh Yılmaz’la olan   yakın arkadaşlığı  hala konuşuluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar