AKP'li işadamları hayal kırıklığı yaşıyor

Seçim sonuçları kimileri için sürpriz olsa da toplumun geneli açısından “beklenen bir manzara” olarak yorumlandı.

Şimdi ülkede her yaştan, her kesimden insan, yeni hükümet senaryoları üzerine kafa yoruyor. Kimileri bunu istikrarsızlık işareti olarak değerlendirse de vatandaş açısından önemi büyük, en azından AKP dışındaki herhangi bir partiye oy veren bir vatandaş, kendi tercihinin de hükümet olma olasılığı olduğunu biliyor. Bu durum “öteki” olma duygusunu biraz hafifletecek diye umuyoruz.

Seçim sonuçları, AKP kadrolarını çok şaşırttı, üzdü. Aynı duyguları taşıyan bir diğer kesim ise iş dünyası… Çerçeveyi daraltalım AKP’yi koşulsuz şartsız destekleyen iş dünyası diyelim.

Pazartesi sabahından bu yana ünlü işadamları, iş dünyasının dernek ve diğer kurumları seçim sonuçlarıyla ilgili düşüncelerini paylaşıyor. Ekonomi basını olarak iş dünyasının verdiği mesajların tabiri caizse ‘ortada’ olduğuna çok tanık olduk. Bu kez de aynı durum var ama satır aralarındaki sitemi de görmemek mümkün değil.

AKP’yle yıldızı hiç barışmayan TÜSİAD, yaptığı açıklamada güçlü bir koalisyona yeşil ışık yaktı.

Dernek yönetimi adına yapılan açıklamada “Seçim sonuçları itibarıyla seçmen iradesi, siyasi partilere tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermedi. Bu bağlamda partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz” denildi.

Güçlü koalisyona yeşil ışık yakan kurumlar arasında TOBB da yer alıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında “Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz” mesajını verdi.

Yaptıkları açıklamalarda kaçak güreşenler de var.

Kurum adına yaptıkları açıklamalarda “halkımız tercihini yapmıştır, saygı duyuyoruz ama gündem ekonomi olmalıdır” sözlerini kullanan iş dünyası temsilcileri, “yandaş medyaya” yaptıkları açıklamalarda hayal kırıklıklarını dile getirdiler.

En cesuru ASKON çıktı
AKP’li işadamları tarafından TÜSİAD’a rakip olarak kurulan MÜSİAD, seçim öncesinde muhalefeti seçim vaatleri nedeniyle eleştirmiş hatta açıklama yaparak “uyarmıştı.”

Aynı kurum, seçim sonunda “Bugün, sonuçlara olgunlukla saygı göstermek, her vatandaşın ve siyasi partilerimizin en önemli görevidir. Bu meclis aritmetiğinden çıkabilecek hükümetin bir an önce kurularak, programını açıklamasını bekliyoruz” diyor.

Seçimler konusundaki “gerçek” fikrini açıklayan kurumların başında  bence ASKON geliyor. TUSKON’un cemaat nedeniyle pabucunun dama atılmasıyla yıldızı parlayan ASKON’un başkanı Mustafa Koca, sözünü sakınmayan bir açıklama yaptı.

Koca, “Seçmenin iktidar partisine uyarı vermek istemiş olabileceğini anlamak zor olmasa gerektir. Birçok açıdan 13 yıllık bir iktidar döneminin yığınla birikintileri olduğu aşikârdır. Ancak sınır biraz aşmış ve tek başına iktidar imkânını iktidarın elinden almış olması ülke açısından macera anlamına gelebilecek bir dönemin başlangıcı olarak karşılanmalıdır” dedi.

Ahmet Zorlu da çark etti

Seçimlerle ilgili görüşlerini açıklayan önemli bir iş adamı da Zorlu Holding Başkanı Ahmet Zorlu…

Zorlu'nun açıklaması şöyle: “Seçimler arkada kaldı. Şimdi artık bir süre belirsizlik nedeniyle sorunlar olabilir ama bu sorunlar geçici olur. Türkiye 90’lı yılların Türkiye’si değil. Temelleri daha sağlam. O nedenle 90’lardaki koalisyon dönemleri gibi olmaz. Koalisyon dünyanın sonu değil”.

Aynı Zorlu, 2011 seçimleri öncesinde ise “Türk insanı kolektif çalışmayı bilmiyor. Türk siyasetinde koalisyon olarak devleti yöneten hükümetlere baktığımızda onların zamanında ülkenin yarardan çok zarara uğradığını görüyoruz” demişti.

Bu değişimi olumlu okumak gerektiğini düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar