Fırtına biçmek!

Lozan Barış Antlaşmasının 92’nci yılında Türkiye savaşın eşiğinde. Basiretsiz bir iktidarın bugünleri görememesi nedeniyle.

AKP iktidarının iki yıl önce terör örgütü listesine aldığı, ancak önlem konusunda hiçbir adım atmadığı DAEŞ, bilinen adıyla IŞİD, Türkiye’ye saldırdı. Suruç’ta 31 insanımızı katletti.

Ve iktidar 2 Kasım 2014 te TBMM’den aldığı yetki ile IŞİD militanlarını bombaladı.
Ülke içinde 13 ilde operasyon yapıldı, çoğu IŞİD elemanı 300’e yakın kişi gözaltına alındı.
Müthiş bir istihbarat.

Ülkeyi yönetenleri ve emniyeti kutlamak lazım.
Bugüne kadar aklınız neredeydi diye sormazlar mı? adama..
CHP Suruç olayından sonra TBMM’yi acil toplantıya çağırmıştı. Bu toplantı Türkiye’nin Ortadoğu politikasını gözden geçirmesi için bir şans olabilir.

IŞİD’in bombalanması, hükümet kurma çalışmalarını gölgede bıraktı. AKP ile CHP arasındaki görüşmeler sürerken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “erken seçim ihtimalinin” daha fazla olduğunu söyledi.

Bir yanda, savaş havası, diğer yanda koalisyon çalışması ve erken seçim.
En önemlisi de; barışın kalıcı olması için imzalanan Lozan’ın yıldönümünde savaşın eşiğinde olmak.

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan. İsmet İnönü’nün torunu, büyük gazeteci Metin Toker’in kızı, Lozan Antlaşmasının yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Gülsün Bilgehan, Lozan’ın 1’nci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan ve 92 yıldır yürürlükte olan tek antlaşma olduğunu vurguladı.

Gülsün Bilgehan, “ yalancı tarihçiler” diye nitelediği birilerinin iddialarının aksine, Lozan’ın gizli maddesi ve sona eriş tarihi bulunmadığına dikkat çekiyor, şöyle devam ediyor:
“Lozan’la dünya devletleri arasındaki saygın konumuna ulaşan Türkiye’nin, uğruna Kurtuluş Savaşı verdiği bağımsızlığına süre koyduğunu düşünmek akıl dışıdır.

Hak ve özgürlükler konusunda zamanının çok ötesinde olan antlaşmanın tam uygulanması hatta daha ileriye götürülmesi, Lozan'ın mimarlarının hedefiydi.

Lozan’da temeli atılan Türkiye Cumhuriyeti’nin üst üste yaptığı devrimler ve demokrasiye geçişi, aynı zamanda Lozan’ı korumuş ve sağlamlaştırmıştır. Antlaşmanın yaklaşık bir asırdır yürürlükte kalmasının sırrı işte burada aranmalıdır.

Bugün, Türkiye’nin de içine sürüklenmeye çalışıldığı coğrafyadaki şiddet sarmalı, Lozan’ı aynı zamanda bir ibret belgesi haline getirmiştir.

Kurtuluş ve kuruluş belgemiz Lozan Barış Antlaşması’nın yaratıcılarını, başta büyük önderimiz Mustafa Kemal ve İsmet Paşa olmak üzere, saygı ile anıyoruz.”

Ne yaman çelişki, bir yanda barış abidesi Lozan’ın yıl dönümü, diğer yanda savaş olasılığı ve savaştan medet uman biri veya birileri.
Rüzgar eken fırtına biçer…

Önceki ve Sonraki Yazılar