AKP'nin 'Obama'ya Obama' propoganda lobisi

ABD Adalet Bakalığı’nın lobi kayıtlarını araştırdıkça AKP Hükümet’lerinin ilginç lobi anlaşmaları ortaya çıkıyor.
AKP’nin  Türk Kamuoyundan habersiz Yahudi Lobisiyle ilişkileri düzeltmek amacıyla ABD’de lobi şirketleri kiraladığını yazmıştım.
AKP Hükümeti, Başkan Obama'nın 2009 yılı nisan ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaretin Beyaz Saray ve Amerikan Kamuoyuna  iyi yansıtılması için  'Edelman' adlı bir Amerikan lobi şirketi kiraladığı da anlaşıldı.
Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde 2 günlük ziyaretin lobisi için 'Edelman' şirketine 117 bin dolar ödendi.
Amerikan Adalet Bakanlığı kayıtlarına göre, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın imzaladığı anlaşma metni, şirketin AKP'nin ' Obama'ya Obama' reklamı yapmak amacıyla kiralandığını gösteriyor.
Son yıllarda Obama Yönetimiyle diyalogu sıfırlanan AKP Hükümeti, ABD'de tüm ülkeler arasında en fazla para ödeyen ve lobi şirketi kiralayan ülkeler sıralamasında en üst sıralarda yer alıyor.
* Hükümet ‘Fleishman Hillard Inc’e  yılda masraflar hariç 1 milyon 112 bin dolar ödüyor.

* Gephardt Group Government Affairs LLC şirketine yılda bir milyon 700 bin dolar alıyor.
Lobicilikten once Demokrat Parti'den milletvekili de olan Gephard, Kongredeki oylamada sözde ermeni soykırım tasarısı için olumlu oy kullanmıştı.

* Eski CIA Başkanı Porter Goss da çalışmaya başladığı Dickstein Shapiro şirketi yılda yaklaşık 200 bin dolar alıyor.

* Dışişleri Bakanlığı tarafından kiralanan Austin-Teksas merkezli Hill &Knowlton şirketinin Dubai bağlantılı ‘Public Strategies’ adlı şirkete ödenen ücret ve görev belirsizliği dikkat çekiyor.

* Türk Hükümeti son olarak merkezi Şikago'da olan 'Alpaytac, Inc ' şirketiyle Türkiye'nin ABD basınında imajını düzeltmek için yılda bir milyon 420 bin dolara anlaştı.

* Alpaytac şirketi, 17 Aralık'ta başlayan süreçte 'Cemaat mi? AKP mi? tartışmasıyla bölünme yaşayan ‘Genç Siviller’ adlı gruptan Ceren Kenar’la Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Dünya Beş'ten Büyüktür' sözünün New York'ta reklamını yapmak için 62 bin dolar karşılığında sözleşme yaptı.

*Forni Brian şirketi 90 bin dolar yapıyor.

* Savunma Sanayii için Pentagon'dan emekli albay Ferah Özbek'e 256 bin dolar ödeniyor.

* Ruder Finn, İnc şirketine ödenen ücret kayıtlarda belirtilmiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar