AKP'ye ikinci şok kapıda!

Ankara’yı gelecek hafta hayli hareketli günler bekliyor. TBMM Genel Kurulu toplanacak ve yemin törenini gerçekleştirecek. Ardından olası koalisyon yakınlaşmalarının ilk izlerini görebileceğimiz Meclis Başkanlığı seçim turları yapılacak.

Yeni başkanın hangi partiden olacağı perde gerisinde sürdürülen koalisyon pazarlıklarının sonucuna göre şekillenecek. Koalisyonun temellerinin atılması halinde Meclis Başkanı’nın ikinci partiden olması yüksek ihtimal.
Seçim anına kadar iki partili bir denge ortaya çıkmaz, görüşmeler ortaklığa dönüşmezse dört parti arasında Meclis Başkanı seçimi için kıran kırana bir yarışa, ilginç ittifaklara tanık olabiliriz.
Meclis haftaya yemin töreni için toplanıyor. Beş gün içinde Meclis Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak, sonraki beş günde ise seçim turları başlayacak.

Temmuz’un ilk günlerine kadar iki parti arasında Hükümet kurulmasına dönük bir ön uzlaşma yaşama geçerse, protokol şartları doğrultusunda ortak bir adaya destek verebilirler.
Aksi halde muhalefet bir isim üzerinde görüş birliği sağlayıp AKP’ye yeni bir yenilgi tattırabilir.

***

TBMM İçtüzüğüne göre; Meclis Başkanı seçilecek adayın ilk iki turda 367’ye ulaşması zorunlu. Üçüncü turda 276 yeterli oluyor. Dördüncü turda ise en fazla oyu alan aday başkan seçiliyor.
AKP’nin sandalye sayısı 258. İlk iki turda gerekli 367’ye ve üçüncü oylamada 276’ya ulaşamıyor. Bir ortaklık kuramaz ve kendi adayını çıkartırsa son turu bekleyecek.
131 sandalyeli CHP, 80’er üyeli HDP ve MHP tek başlarına adaylarını seçtirme olanağına sahip değiller. Buna karşın üç muhalefet partisi uzlaşırlarsa üçüncü turda ortak bir ismi Meclis Başkanı seçebilirler.
Her parti kendi adayında direnirse son tura AKP ve CHP adayları kalacak. O noktada yarışa giren ismin kimliği önem kazanacak. CHP’nin öyle bir aday bulması gerekiyor ki, hem MHP’den hem HDP’den oy alabilsin.

***

Diyelim AKP-CHP büyük koalisyonu oluşturuldu. Meclis Başkanı CHP’den olacak ve ilk turda seçilebilecek. AKP-CHP ortaklığında Deniz Baykal ismi öne çıkabilir.
Koalisyon olmazsa CHP son turda adayını seçtirebilmek için HDP ve MHP oyuna ihtiyaç duyacak.
CHP o durumda Baykal’ın MHP ve HDP’den oy alamayabileceğini hesaplayarak bir başka isme yönelebilir. Ana muhalefet partisinde isim arayışı sürüyor. Kulislerde ise Baykal’ın yanı sıra adaylık için Haluk Koç, Mustafa Akaydın ve İlhan Kesicini adları dolaşıyor.

***

AKP-MHP koalisyonu kurulursa iki numaralı koltuğa en yakın aday kim olabilir?
Olası ortaklıkta Meclis Başkanı MHP’de kalacak. Bahçeli, Meral Akşener’in adaylığının önünü kesti. Ruhsar Demirel, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Murat Baseskioğlu şanslı isimlerden. Ruhsar Demirel aday yapılır ve seçilirse Meclis Başkanlığı koltuğuna ilk kez bir kadın üye oturabilir.
AKP ortaklık kuramazsa yarışa MHP’den ya da HDP’den son turlarda oy alabilecek bir taktik adayı sokabilir. Bu bağlamda Ahmet İyimaya, Nabi Avcı, Ayşenur Bahçekapılı’nın adı geçiriliyor.
Saray, Numan Kurtulmuş için bir başka koltuk düşünmezse, O da yarışa girebilir. Muhalefetin uzlaşamaması AKP’nin son turda başkanlığı kazanması sonucunu da doğurabilir.

***

İçeriden ya da dışarıdan AKP’li bir koalisyona kapalı olan HDP de kendi adayını çıkarmayı planlıyor. Demirtaş, AKP-CHP ortaklığına ise sıcak bakıyor. HDP, büyük koalisyon oluşmazsa son turda uzlaşmaya açık ancak ilk üç oylamada kendi adayını destekleyecek. Bu bağlamda Sırrı Süreyya Önder, Mithat Sirmen, Celal Doğan ve Dengir Fırat’ın adları anılıyor.
Karmaşık aritmetik denklemi çözmek, önümüzdeki iki hafta içinde oluşabilecek dengelere bağlı. Meclis Başkanlığı seçimi olası koalisyonun rengini ortaya çıkartabileceği gibi dört partinin taktik savaşlarına da sahne olabilir.
Muhalefet doğru hamlelerle ilerler ve uzlaşmayı başarırsa AKP, ikinci şoku yaşayıp, seçimin ardından Türkiye’nin iki numaralı koltuğunu da kaybedebilir.
Davutoğlu, ikinci seçim yenilgisinin ardından pazarlık masasına eli hayli zayıflamış olarak oturmak zorunda kalabilir...

Önceki ve Sonraki Yazılar