AKP'yi iktidarda kim tutuyor?

7 Haziran seçimlerinin üzerinden tam 90 gün geçti.  AKP o seçimde tek başına iktidarı kaybetmiş, 13 yılın ardından seçmen muhalefete hükümet kurma olanağı sunmuştu.
Ama olmadı, muhalefet yüzde 60’lık bloka rağmen AKP’nin iktidarına son verme becerisini gösteremedi.
Saray’ın ilk günden kurguladığı plan devreye sokuldu, AKP çeşitli oyunlarla, Anayasa’yı zorlayarak hükümette kalmayı sürdürdü. Önce müstafi hükümetle iki aya yakın iş başında kaldı.
45 gün boyunca üç parti oyalandı, teamüller yok sayıldı, milletin gözünün içeni baka baka bir tiyatro sergilendi.
Ana muhalefet liderine hükümet kurma şansı bile tanınmadan AKP’li 23 bakanın katılımı ile Seçim Hükümeti yoluna gidildi. Bağımsızlar bile AKP’den istifa ettirilen isimlerden tercih edildi.   
Seçimde halkın iktidardan uzaklaştırdığı AKP, çeşitli oyunlarla üç aydır bakanlık koltuklarını işgal ediyor.
Bunun gerçek sorumlusu kim?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu mu? MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli mi? HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş mı?

***

Kılıçdaroğlu, seçimin hemen ardından yüzde 60’lık blokun liderliğine soyundu, muhalefete hükümet kurma çağrısı yaptı. MHP’nin katı tutumu nedeniyle sonuç alamadı. Bahçeli’ye Başbakanlık bile önerdi ama nafile...
Ardından AKP ile koalisyon masasına oturdu, kolaylaştırıcı, uzlaşmacı, yapıcı bir tutum izledi. Ancak seçmenin tercihinin parlamentoya yansımasına dönük çabalarından sonuç alamadı.
HDP Eş Başkanı Demirtaş, seçim öncesinden ilan ettiği “Seni Başkan yaptırmayacağız, AKP ile koalisyon kurmayacağız” sözünün arkasında durdu. AKP ile koalisyona kapıları sıkı sıkıya kapattı.
CHP’nin muhalefetle veya AKP ile hükümet kurmasını teşvik eti, içeriden dışarıdan katkı sözü verdi.  Ezeli rakibi MHP ile CHP ortaklığına bile omuz verebileceğini ilan etti.  Sonuç alamadı.
Gelelim MHP Lideri Bahçeli’ye...  7 Haziran akşamı “Seçimse seçim” resti çekerek, Saray ve AKP’nin elini rahatlattı. Tüm süreçlerde, katı bir tutum izledi.  Muhalefetin iktidar karşısında elde edebileceği tüm kazanımlara sırtını döndü.
Yüzde 60’lık bloku HDP alerjisi nedeniyle reddetti. AKP dahil hiçbir parti ile koalisyona yanaşmazken, Meclis Başkanlığı seçiminde uyguladığı taktikle muhalefet blokunu adeta çökertti. İsmet Yılmaz’ın başkanlığını AKP’ye hediye etti.  İktidara büyük moral aşıladı.
Gerekçe yine HDP antipatisiydi. Bahçeli için HDP yok hükmündeydi. Oy verdiği adaya bile asla destek vermeyeceklerini önü sürüyordu. Hiçbir biçimde HDP ile yan yana gelemeyeceklerinin altını kalınca çiziyordu o günlerde.

***

Ve önceki gün... Meclis Genel Kurulu’nda ortaya çıkan tablo Bahçeli’nin 90 günlük direncinin kırıldığını gösterdi. Meclis Genel Kurulu’nda ortaya çıkan yüzde 60’lık blok fotoğrafı Bahçeli’nin tezini çökmesine gerekçe oluşturdu.
Bağımsız bakanların yemin edip etmemelerine dönük oylamada MHP, CHP ve “asla yan yana gelmem” dediği HDP ile birlikte hareket ederek, AKP’ye karşı tutum aldı.
MHP ve HDP’liler CHP önerisine birlikte el kaldırdılar. O blok AKP’ye 4 saat boyunca ecel terleri döktürdü. 13 yıldır Meclis’te her istediğini yapan AKP, blok duvarına çarptı. Sandığın gücü ilk kez orada kendini gösterdi.
MHP, Meclis Başkanvekili koltuğunda oturan üyesi Koray Aydın’ı daha fazla güç durumda bırakmamak adına sonradan 20’ye yakın milletvekilini Genel Kurul’a sokmayarak krizin çözülmesini, bakanların yemin etmesini sağladı ama o ilk günden beri karşı çıktığı görüntüyü  kendisi ile çelişme pahasına vermiş oldu.

***

Meclis’te güçlü muhalefet blokunu ilk kez gören herkesin kafasında şu soru belirdi:
“MHP, CHP’nin bir önerisine HDP ile destek vermeyi göze alabildiğine göre neden zamanlı, seçim koşullu CHP azınlık hükümetinin kurulmasına onay vermedi? Bugün o fotoğraf verilebiliyorsa neden dün muhalefetin hükümet kurma seçeneklerine ‘hayır hayır hayır’ denildi?“
Haklı bir soru. Ha CHP’nin bir önerisi üzerine HDP ile birlikte tutum almak ha CHP’nin azınlık hükümetinin kurulmasına HDP ile dışarıdan güvenoyu vermek....
Ne fark eder?
MHP, CHP önerisinde HDP ile yan yana gelebildiğine göre...
Neden koalisyonda gelmesin? CHP azınlık hükümetine güvenoyu sunmasın? Ya da niçin CHP’li Meclis Başkanı’nın seçilmesinde dayanışmasın?
Amaç AKP’yi iktidarda tutmak değilse neden olmasın!

***

MHP’nin iki ay içindeki iki farklı tutumu siyaseten izaha muhtaç.
Her ne kadar MHP sözcüleri “Usul tartışmasında CHP önerisine destek verdik. MHP’nin HDP’nin siyasi amaç ve hedefleri ile hiçbir birlikteliği yoktur” dese de...
Demek ki AKP’li seçim hükümeti yerine MHP’nin bir “evet” kararı sonucunda CHP azınlık hükümeti ile seçime gitmek de mümkünmüş!
MHP, CHP’nin önerisine HDP ile bir arada dayanak olabiliyormuş... O zaman üç aydır ayak diremek neden!
Şimdi başlıktaki soruyu bir daha soralım:
“Seçim kaybetmiş, hükümet kurma gücünü yitirmiş AKP’yi 90 gündür iktidarda kim tutuyor?”
Seçimden tam üç ay sonra Meclis’te ortaya çıkan o yüzde 60’lık blok fotoğrafına bakıp yanıtı siz verin...

Önceki ve Sonraki Yazılar