Alt işveren işçisinin kıdemini Devlet Kurumu ödeyecek

Kıdem tazminatımı hangi kuruluştan isteyeceğim?
Merhabalar Hüseyin hocam
Ben 29.10.2011 tarihinden bugüne kadar kesintisiz bir şekilde bir kamu kurum ve kuruluşunda taşeron işçi olarak çalışmaktayım. Kasım 2015 tarihinde askere gideceğim. Kıdem tazminatı için dilekçemi taşeron firmaya mı yoksa yeni torba yasa gereği kamu kurum ve kuruluşuna mı sunmam gereklidir; ek olarak dilekçe beraberinde istenen sülüs belgesi askerlik vazifesinden 1 hafta kadar öncesinden verilmektedir. İşvereni mağdur etmemek adına dilekçeyi iki ay öncesinden vermek istiyorum. Sülüs belgesi yerine alternatif bir askerlik belgesi gibi bir şey sunulabilir mi Kasım da gideceğimi belirten? İlgilenirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz
Son torba yasa ile kamu kurumlarında çalışan alt işveren (taşeron) işçilerinin kıdem tazminatlarının ilgili kamu kuruluşu tarafından ödenmesi uygulaması getirilmiştir. Bunun olabilmesi için işçinin kendi çalıştığı alt işveren kuruluştan alacağı belge ile ilgili kamu kuruluşuna başvuruda bulunması gerekir. Sizden kamu kuruluşu muhtemelen askere sevk belgenizi talep edecektir. Bunun yerine geçerli olabilecek alternatif bir belge olduğunu sanmıyoruz. Siz işverene askerlik sebebi ile ayrılacağınıza dair dilekçenizi 2 ay önceden verin ancak kıdem için sevk belgenizi almanızı beklemeniz gerekecektir.
İyi günler

Sigortam geç yapıldı
İyi günler Hüseyin Bey,
Ben 1992 yılında bir tekstil atölyesinde işe başladım fakat işyerim sigortamı 2000 yılında başlattı. 2003 yılında da Firma el değiştirdi. Çalıştığım yeri şikâyet edip sigorta girişimi 1992 ye aldırıp 8 yıllık prim talep edebilir miyim teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
Bu tür sigortasız çalıştırma olayları ile ilgili olarak hizmet tespiti davası açmak gerekiyor. Hizmet tespiti davalarında zaman aşımı 5 yıl olmakla birlikte işveren sigorta girişi yapmışsa bu zaman aşımı ortadan kalkıyor. Dolayısı ile sizin yapmanız gereken dava açmak olmalıdır. Ancak işyerinin el değiştirmiş olması işinizi biraz güçleştirecektir. Çünkü sigortasız çalıştırma ile ilgili dönem eski işverene ait. Siz bir dava açarda kazanırsanız sigortasız çalıştırıldığınız döneme ait prim gün sayısını emeklilik yönünden geri kazanırsınız. Yani size bir bu günlerin karşılığında bir ödeme söz konusu olamaz. Tüm bu konular için bir avukatla görüşünüz.
İyi günler

İşsizlik ödeneği alabilir miyim?
Merhaba Hüseyin Bey İyi çalışmalar dilerim.
23.08.2014 tarihinde ise başladım 30.06.2015 tarihinde işten çıkarılacağım işsizlik maaşı ve kıdem tazminatı alabilirmiyim?
Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek bakımından gerekli olan süre 1 tam yıldır. Siz 6. Ayın sonunda işten çıkarılacaksanız 1 yılınız dolmamış oluyor. Bu nedenle kıdem tazminatına hak kazanmanız mümkün değil. İşsizlik ödeneği bakımından da işten çıkarılma tarihinizden geriye doğru son 3 yıl içinde en az 600 gün (son 120 gün kesintisiz) prim ödemiş olmak gerekiyor.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar