Anlaşılması zor bir insan​

Yönetim sistemimizin, Parlamenter sistemden, Başkanlık sistemine dönüşmesini öngören referandum oylamasına 55 gün kaldı. Öyle anlaşılıyor ki bu süre içinde köşelerimizin konusu, eğer olağanüstü bir olay ya da olaylar olmazsa, bu referandum ve onun aktörleri olmaya devam edecek.

 

Konuyu hiç yoktan gündeme getiren ve iktidar partisi sözcülerinden daha çok heyecanla savunan Devlet Bey'in söylemleri bu günkü yazımın konusu.

 

Devlet Bey enteresan bir adam. Anlaşılması zor bir insan. Çok ilginç şeyler yapıyor. Örneğin, alıyor kalemi kağıdı eline; Kendi yaşını arabasının plaka rakamına ekliyor. Toplamdan oturduğu evin kapı nosunu çıkarıyor. Böyle 8-10 işlemden sonra partisinin kuruluş tarihini buluyor. Bunda ince bir gizem saklı diye sunuyor çevresine. 

 

Yahut kendi adını yazıyor. İki sessiz harfini siliyor. Geride ''evet'' kalıyor. Bunda da gizli bir mana buluyor. Hani harflerden ve sayılardan gizli anlamlar çıkaran ''Hurufiler'' ya da ''Kabalacılar'' varmış ya, -benzetmek gibi olmasın- onlardan mı esinleniyor diye düşünüyor insan.

 

Devlet Bey, referandumda ''evet'' oyu verilmesi için bir kaç slogan üretti. Bunlardan biri, ''millet için evet''. Milletin nesi için evet? Milli gelirini artırmak, refahını sağlamak, işsizliğine çare bulmak, eğitimini, sağlığını üst düzeye çıkarmak için mi ''evet''? Bunun, 18 maddelik anayasa değişikliğinin hangi maddesi ile sağlanacağını da bir söyleyiverse de millet anlasa.

 

İkinci slogan ''Devlet için evet''. İşte bunun anlaşılabilir bir yanı var. Bu değişiklikler kendisini, ahir ömründe, 'Başkan Yardımcısı'' koltuğuna oturtacaksa, ''Devlet için evet demekte, el hak, haklı.

 

Üçüncü bir sloganı da Devlet Bey'in, ''Türklüğün bekası için evet''. Bu slogandan ne anladığını yoldan geçen 100 kişiye soralım. Eğer 10 kişi ne anladığını açıklayabilirse ben ne olayım! ''Beka''nın Türkçe Sözlükteki anlamı, ''kalıcılık'', ''ölmezlik''. Şimdi buna göre, referandumda ''hayır'' çıkarsa ''Türklük'' ölecek mi? Türklüğün kalıcılığı, tüm yönetim yetkilerinin bir kişiye verilmesi ile mi sağlanacak?

 

Hani vaazında Hoca, ''Abdest ibadetin direğidir'' diye bir kaç kere söyleyince, adamın biri dayanamamış, ''Yahu hocam bu nasıl direktir ki bir yellenmede yıkılıyor!'' demiş. Türklük de nasıl bir şey ki bir ''hayır''la yıkılıp gidiyor?

 

Devlet Bey'in son bir sloganı da ''Bir yeminimiz var, onun için evet''. Bu yeminin ne olduğunu kimse bilmiyor. Benim aklıma gelen, Devlet Bey'in Tayyip Bey'le bir anlaşma yemini olduğu. Bu yemin üzere, biri dara düştüğünde öteki acilen yardıma koşuyor olsa gerek. 

 

Sonuç olarak, Devlet Bey'in naturasını, iç dünyasını, siyasetini anlamak, biz fânilere göre bir iş değil diye düşünüyorum.

 

''Ben anlıyorum'' diyen varsa buyursun gelsin. Sütunum açıktır!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar