Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Anomaliyi görmemek 

FUTBOLU yalnızca uzun pas - kısa pas oynayanlar penceresinden değerlendirmek ve daha mühimi bir görüşü kanıyla, canıyla savunuyor olmak bana hiç sağlıklı gözükmüyor.

nisiyatif alanlar, bir şeyler yaratmaya çalışanlar yarı finale çıktı çoğunlukla demek bir gözlemdir. Bu değerlendirmede yalnız mıyım diye irdeledim bakınız Uğur Meleke neler yazmış:

“Çeyrek final eşleşmelerinde 4 maçın 3’ünde daha fazla topla oynayan, daha fazla pas yapan, daha fazla şut deneyen ve daha fazla isabet sağlayan, pas mesafe ortalaması daha kısa olan taraf kazandı. Sadece Brezilya, geriden geldiği için 2. devre istatistikleriyle Belçika’yı geçmişti; ama izleyenler biliyor ki Belçika futbol oynayarak ve hak ederek geçti turu.

Yarı finalist 4 takımın ortak özelliği, dominant futbol anlayışını benimsemiş olmaları. Yani Uruguay’ın, Kolombiya’nın, İsveç’in veya Rusya’nın oynadığı Makyevalist futbol değil, rakip sahaya yerleşen, set hücumu yapan, risk alan futbol kazandı. Sanırım bitime 4 maç kala, bu Dünya Kupası’nın fırsatçıların değil, domine edenlerin turnuvası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Sayın Meleke benden çok daha ileri gitmiş, iyimser davranmış. Nitekim Kante, Pogba, Matuidi üçlü orta kapaması yapan Fransa, kaliteli hücumculara sahip Belçika’yı eledi. Belçika’nın elenmesini de uzun pas - kısa pas üzerinden mi açıklayacağız? Oynatmaya mecbur oldukları Chadli gibi birkaç vasat altı oyuncunun yeri geldiğinde bir basit dokunuşu yapıp üçgen tamamlayamamasını göz ardı mı edeceğiz? 

Ve insan bir paradigmayı savunurken öyle anomalileri görmezden gelebiliyor ki şaşarsınız. Bu duruma düşmemek lazım. Luka Modric, Messi’den daha iyi futbolcudur demek akla ziyan bir önermedir. Modric on kupa daha alsa ve gidip bizzat kendine sorsak: “Messi’den daha iyi misin?” diye... Maradona ile aynı cevabı verecektir: “Bu yaşa geldim onun gibisini görmedim..!”

Not: Bu ergensi tartışmaya daha da yer vermeme taraftarıyım. Messi konusunda adil olma dışında bir sevgi olayı filan yok bende. Ronaldinho’yu, Okocha’yı hatta Hagi’yi bile daha çok seviyorum. Ama Messi’nin yaptıklarını izledim sahada. Artık o yaptıklarını yapamaması ya da kupa kazanıp kazanmaması mühim değil. Bir kısmı youtube’da bile var. Lütfen izleyin adam uzaylı...

Önceki ve Sonraki Yazılar