Akpop karapop belli oldu

Diziler, kitaplar, klipler, şarkılar bir bir sansüre uğradı. Yeni akım medyadan ‘tık’ bile çıkmadı. Ülke müziğini Avrupa arenasından çeken AKP iktidarı, Eurovision şarkı yarışmasına katılmama kararı aldı. Ticari zekâsı kuvvetli müzik dehaları, bolca dini motif içeren şarkılar karalamaya başladı!..

Karlı bir Şubat gece yarısında, televizyon karşısında, ayaklarımı –yok denecek kadar küçülen- yorganın altında ısıtmaya çalışırken; Ufuk Çakır’ın ‘Kanarım’ şarkısı çıktı karşıma. Hem de ne çıkış; hasta oldum müziğine, ayar oldum sözlerine!..

RABBİM EN HAYIRLISINI BİLİR...
Genç ve yakışıklı kardeşimizin albümündeki 7 şarkı içinde, ‘Kanarım’ adlı eser, sözleriyle fark yaratıyordu. Albümün çıkış şarkısının bu sayfada yer bulması, söz yazarı Leyla Özöksüz’ün imza attığı şu dizeler sayesinde oldu:
“Hayırlısıyla Kur Evini Barkını
Gözüm Düşünme Sen Sonrasını
Unutturur Elbet Biri Adını

KLİP’TE EROTİZM‘DİZ BOYU’
Nakarat bölümü hayli eğlenceli bu orta ritm pop eserinin girişindeki dini motifleri duyunca, ‘önyargılı olmayalım, bir de görseline bakalım’ dedim. Klip hayli çağdaş çıktı. Salonuna kar yağan evde şarkısını söylüyordu yakışıklı solistimiz. Klibin diğer mekânı yatak odasında, güzelce bir hatun kişi yatakta dönenip duruyordu. Üzerinde beyaz bir erkek gömleğinden başka çulu olmayan renkli gözlü kızımız, belli ki; bu baldırı çıplak’ halinden büyük üzüntü duyuyordu.

ÇOK KIZDIRAN ŞARKILAR...
Daha önce e benzer motifler içeren şarkılar dinlemiştik aslında. Belki de oralarda hata yapıldı!...
İsmail K.’nın “Allah belanı versin” (tövbeeee…) diye bağırışı hala kulaklarımızda. İbrahim Tatlıses, “Bir Tanrı’ya, bir sana taptım” demedi mi?.. Muazzez Abacı’nın “Sensiz cennet bile sürgün sayılır” komplimanını ileri götüren Ferhat Göçer “Cenneti değişmem saçının telini” deyince; ok yaydan çıktı! Çok kızdırdık abileri ve bakın sonra ne oldu:

SEÇİM ŞARKILARI SİNYALİ

AKP’nin, 22 Temmuz 2007 seçimleri öncesi propaganda için seçtiği şarkılar; "Cilveloy Nanayda, Haydi Anadolu, Söz Verdik, Yeniden, Bu Memleket Hepimizin, Bir ve Beraberiz, Her şey Bu Millet İçin" şeklinde sıralandı.
12 Haziran 2011 seçimlerindeyse, “Şimdi Tam Vakti” adlı şarkının pop ve rock versiyonu kullanıldı. “Bi Daha Bi Daha, Dönmem Geri, Hayde, Hep İleri, İlk Günkü Gibi" ek şarkıların yardımıyla, iyice netleşen ‘sert’ mesaj millete iletildi!

DARBECİ POP ŞARKISI
Yol haritası çizilince uygulama gecikmedi. Ergenekon ve Balyoz operasyonlarının ardından ilk ‘bomba’ patladı müzik dünyamızda: Refah Partili eski Milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan, Kasım 2012’de, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na Mirkelam'ın "Her Gece" şarkısının Genelkurmay'ın Psikolojik Harp Dairesi'nden destek aldığını söyledi. Ceylan, şarkısının içinde  ‘Her gece asker başımızda olacak’ şifresinin saklı olduğunu iddia etti.

ŞAMPİYONA AVRUPA YASAĞI
Kızgınlıkları radikal bir karara itti ülke müziğini. TRT, 14 Aralık 2012 tarihinde, Eurovision şarkı yarışmasına katılmama kararı aldığını açıkladı. Oysa Türkiye, bu yarışmalarda AKP iktidarı sürecinde altın yılını yaşamıştı. Son 10 yıl içerisinde; bir birincilik (2003), üç dördüncülük (2004, 2007, 2009) iki yedincilik (2008, 2012), bir ikincilik (2010)’le tarihi bir başarıya imza atılmıştı.

SANSÜRDE USTALIK DÖNEMİ
Birleşmiş Milletler’in kültür kuruluşu olan UNESCO, 1991 yılını bütün dünyada “Yunus Emre Sevgi Yılı” olarak kutladı. AKP iktidar ise, Aralık 2012 tarihinde; Halk ozanı Yunus Emre'nin 10. Sınıf edebiyat kitabında yer alan şiirindeki iki satırı sansürledi. 10. sınıf kitabından şu görtlük çıkartıldı:
"Cennet cennet dedikleri
Birkaç köşkle birkaç huri
İsteyene ver onları
Bana seni gerek seni"

‘ŞEKER’ YERİNE VAŞINGTON
Ocak 2013’ gelindiğinde, iş hakikaten de çığrından çıktı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü John Steinbeck’in “Fareler ve İnsanlar” romanını incelediği, romanı ahlaki açıdan “sakıncalı” bulduğu gerekçesiyle sansürlenme talebinde bulundu.
Behiye Doktor Nevhiz Işıl İlköğretim Okulu’ndaki 7. sınıf Türkçe öğretmeni de öğrencilerine performans ödevi olarak Brezilyalı yazar Jose Mauro de Vasconcelos’un Şeker Portakalı okumalarını istemesi soruşturmaya neden oldu.
Sen yazmazsan, ben yazmazsam kim bilir daha neler olacak?..

THY uçuşlarında yasaklanası şarkılar

İşte bendenizin sizler için seçtiği meze tadında, birbirinden değerli eserler:
* İç benim için/Orhan Gencebay
* Sarhoş/Aşık Mahsuni Şerif
* Hadi bize gidelim şişeleri dizelim yar/ Ahmet Kaya
* Agora Meyhanesi/Timur Selçuk
* At kadehi elinden/Neşe Karaböcek
* Doldur be meyhaneci/Adnan Şenses
* Benim tek dostum içkim sigaram/

Tanju Okan
* Bu kadeh senin şerefine emmoğlu/
Ferdi Tayfur
* Bir kadeh daha ver yalvarıyorum/

Müslüm Gürses
* Rakı içtim şarap içtim sallandım/
İbrahim Tatlıses
* İç şarabı öp Arabı/Anonim
* Her Akşam Votka Rakı ve Şarap/

Dario Moreno
* Haydi Gel İçelim/Yüksek Sadakat
* Vur Kadehi Ustam/Sıla

Yazarın Yurt Pazar'da yayınlanan yazısıdır

Önceki ve Sonraki Yazılar