Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Arsene Wenger

İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden dört yıl sonrasında Strazburg (Fransa) kentinde doğan Arsene Wenger, 1996’dan bu yana Arsenal’i çalıştırıyor. 1998, 2002 ve 2004’te gelen üç Premier Lig şampiyonluğunun yanında 2006 Şampiyonlar Ligi Finali eklenebilir başarı olarak…
Fransa’da Monaco ile şampiyonluk yaşamasının verdiği ünle Arsenal’in başına geçti.
Uzun top futbolu oynanıyordu ve o, bunu değiştirdi. Defansı orta çizgiye çıkardı presle. Ve hızlı pas oyununu uygulattı.
“Wengerball” dendi buna. Paradigmatik bir değişim denemese de cesaret işiydi. Premier ligde şampiyonluk yaşayan ilk yabancı hoca oldu. Namağlup şampiyonluk da yaşadı.
Başarılı insanların “motivasyon istikrarı” sergileyebilen kişiler olduğunu söyleyen Wenger aynı zamanda bir ekonomist. Kulübün 2008’den itibaren bir ekonomist CEO ile yönetilmesini de eklersek kulübün 13 senedir şampiyon olamamasına rağmen neden en zengin kulüpler arasında yer aldığını anlayabiliriz.
Dünyanın en pahalı biletlerini de Arsenal satıyor; ortalaması 400 Lira. 
Şampiyonlar Ligi sıralamasına yani ilk dörde girmek yeterli görülüyor uzun yıllardır.
Ama geçen yıl o da elde edilemedi. Bu yıl 23. hafta itibariyle 23 puan gerisinde liderin.
Ligde altıncı sıradalar ve dördüncü ile puan farkı 8. İşin en kötü yanı takımın yıldızlarından ikisi (Mesut ile Alexis) sözleşme yenilemediler ve son bir yılda kulübü “köpekleri” durumuna düşürdüler. Arsenal büyük yıldız adaylarının gitmek istemeyeceği bir kulüp oldu, karizma fena çizildi. Motivasyon istikrarı şartını unutmasaydı Wenger; ilk nazlarında gönderecekti bu iki yıldızı(!).
Geçen yıl ben de çıldırmıştım (zira herkes Arsenal’i sever) ve Wenger gitsin diyordum.
Şimdi tam aksini düşünüyorum, kesinlikle gitmemeli. Düşünsenize Ferguson gitti, United’a ne oldu? Defansçı manyakların biri gitti biri geldi. Şu anki defansçı manyak Mourinho şampiyon olabilmek için en az 1 milyar euro transfer bütçesi istiyor!
Cenk gitti diye izlediniz; Everton’un halini gördünüz defansçı Big Sam’in elinde. Ki Big Sam söz konusu hocalar içinde en katlanılır, puan istikrarına sahip hocadır… Bu defansçı hocaların hücum diye bildikleri şey, yetenekli birkaç ismin karşı yarı sahaya çıkma izinlerini artırmaktan ibarettir.
Net bitireyim; Wenger gitmemelidir. Giderse yerine Tuchel gelmelidir. Klopp meşgul Liverpool’da. Atak oynayacak, cesaretli kaç hoca var ki dünyada?
İddaa tavsiyeleri:
Kayseri-Galatasaray kapışmasında karşılıklı gol kesin zira Fernando ve Maicon yok. Beşiktaş, eksik ve adeta pes etmiş Antalyaspor’u yenecektir. Cenk’li Everton’un evinde yenilmemesini (çifte şans) ekleyerek paranızı ikiye katlayacak üç maçlık bir kupon yapabilirsiniz.
Fenerbahçe, Göztepe’yi tek farklı yenebilir. Yeni hocasıyla Stoke, Huddersfield’ı yenmelidir. Chelsea’ye futbol olarak tecavüz eden Leicester, evinde ağırlayacağı Watford’u rahat geçmelidir. İspanya’da sonuncu Las Palmas, yıldızları takım ararken Valencia’ya direnemez

Önceki ve Sonraki Yazılar