Artık Zarraf'ın işbirlikçileri düşünsün!

Önceki gün gece yarısı son yılların en şaşırtıcı haberini sosyal medya sayesinde duyduk, ardından “havuz medyası” dışında tüm yayın kuruluşlarının internet sitesinde yer aldı. 17 Aralık operasyonunun en önemli isimlerinden bakanlara verdiği rüşvetle adını duyduğumuzu ama hükümetin “hayırsever” olarak ilan ettiği işadamı Rıza Zarraf, ABD’ye ayak basar basmaz tutuklandı.

İddialar çok ciddi, hakkında istenen hapis cezası 75 yılı buluyor. Tutuklamayı yapan başsavcısı Preet Bharara, Zarrab dışında iki İran vatandaşı Kamelia Cemşidi ile Hüseyin Necafzade’nin İran hükümetinin yararına olacak biçimde sahtekarlık yaparak yüz milyonlarca dolarlık bankacılık işlemi yürüttükleri iddia etti. Davada, savcılık her üç şüpheli için ABD’yi dolandırmaktan 5 yıl, İran’a yaptırımları ihlalden 20 yıl, bankacılık sahtekarlığından 30 yıl ve kara para aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istedi.

Zarraf’ın son günlerde sıkıntılı günler yaşadığını basına yansıyan haberlerde biliniyordu. İran’daki iş ortağı Zencani’nin idamla yargılanmasının ardından Türkiye’deki mallarını satışa çıkaran Zarraf’ın tutuklanacağını bile bile ABD’ye gitmesi ilginç değil mi?

Zarraf, bu kadar saf mı?

Zarraf’ın gidişi, kendisini saran çemberi kırmak için aslında. İşbirliği yaptığı bakanların görevden alınması, arkasındaki siyasi desteğin azalması Zarraf’ı Türkiye’de sıkıntılı bir döneme sokmuştu.

Zarraf’ın herkesi ‘satacak’ biri olduğu aslında 17 Aralık operasyonunda tutuklanmasıyla ortaya çıkmıştı. Tutukluyken “Beni kurtarmazsanız konuşurum” tehdidini savuran Zarraf, hapisten kurtulduğu için o tarihte konuşmamıştı ama sanırım ABD’de konuşacak.

Aslında bu gelişmenin, ABD ile İran’ın yakınlaşmasıyla ilgili olduğunu söyleyebiliriz. İran’ın da kurtulmak istediği bazı isimler, ambargonun kalkmasıyla yargılanacak. FBI Bölge Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez’in Zarraf’ın tutuklanması sırasında yaptığı “2010’dan 2015 yılına kadar yaklaşık beş yıl boyunca zanlılar, İranlı kuruluşlar adına finansal faaliyetler yürüterek İran’a karşı ABD ambargosunu ve uluslararası ekonomik yaptırımları ihlal etti. Bugün ilan edilen suçlamalar, bu kişilerin gerçek ortaklarını gizlemeye çalışanlara bir mesaj göndermeli” açıklaması da başka yargılanmaların olacağını gösteriyor.

Şimdi ne olacak? Zarraf, FBI ve ABD Adalet Bakanlığı yetkililerine bildiği herşeyi anlatacak. İş ortaklarını ifşa edecek ve aralarında Türkiye’den çok sayıda siyasetçi, siyasetçi yakını, bürokrat ve işadamları da olacak. Kısaca, Türkiye ve Zarraf’ın işbirlikçileri bu işten kolay kolay kurtulamayacak. Çünkü ABD’de yargılama HSYK’nın keyfine göre yürümüyor!

Önceki ve Sonraki Yazılar