Askerlik dönüşü işveren beni işe geri almak zorunda mı?

İyi günler hocam
20.01.2015 tarihinde askerlik gerekçesi ile işten ayrıldım özel hastane yaklaşık 2000 gün prim ödemem var. İşten ayrılırken tazminatımı da almıştım 02.02.2015 tarihinde askere katıldım 22.01.2016 da askerliğim bitiyor. Askerlik görevim bitince aynı iş yerim beni almak zorunda mı bide almaz ise işsizlik maaşına başvuran bilir miyim? Çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuzun konuya düzenleme getiren 31. Maddesinin son fıkrası aynen aşağıdaki gibidir;
Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder. Yukarıdaki madde metninden de anlaşılabileceği gibi şayet işveren sizi kadrosu müsait ise askerlik dönüşü 2 ay içinde başvurmanız halinde geri almak durumundadır. Aksi halde size 3 aylık ücretiniz tutarında bir tazminat ödemesi gerekir. İşsizlik ödeneği mile ilgili sorunuza gelecek olursak Askerlik dönüşü işe girememeniz koşulunda prim ödeme gün sayınızın da yeterli olması koşuluyla işsizlik ödeneğinden yararlanmanız mümkündür. Bunun için işyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu şubesine başvurmalısınız.
İyi günler

Görevim olmayan işler yaptırılıyor ne yapmalıyım?

Hüseyin Bey merhabalar, iyi günler
13 yıldır belediye ve valiliğin ortak olduğu bir şirkette kaynakçı olarak görev yapmaktayım. Bana sürekli olarak işimle alakalı olmayan işleri de yaptırmak istiyorlar. Acaba bu durumda ne yapmalıyım tepki verirsem işten çıkarılma olabilir mi? Cevabınız için çok teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz,
Şayet siz 4857 sayılı İş kanunu çerçevesinde istihdam ediliyor ve bu yasaya tabi iseniz bu yasa hükümlerine göre asıl işinizin dışındaki işleri yapmaya zorlanamazsınız. İşveren işçiden ancak çok arızi ve acil haller dışında kendi görevi dışında işler talep edemez. Bu taleplerinde ısrarcı olursa işçi haklı nedene dayanarak iş sözleşmesini sone erdirip kıdem tazminatı talep edebilir. Ancak bütün bunların olabilmesi için işçinin iş sözleşmesini haklı nedene dayanarak sona erdirdiğini kanıtlaması gerekmektedir. Sizin 13 yıllık hiç azımsanmayacak sürede bir kıdeminiz var. Bu nedenle atacağınız adımlar yasaya uygun olmalıdır. Önerimiz bir avukatla görüşerek onun önerileri doğrultusunda hareket etmek olmalıdır. İyi günler

Geçici iş göremezlik ödeneği alabilir miyim?

Hüseyin Bey İyi günler dilerim.
Benim 46 günlük sigortam görülüyor geçmişe dair. 10 günlük rapor aldım bu rapor parasını alabilir miyim ?

Merhaba Sayın Okuyucumuz
Sizin rapor parası olarak isimlendirdiğiniz ödemenin adı sigortalı çalışanlara hastalık veya kazaya uğramaları nedeniyle çalışamadıkları süre için ödenen GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK Ödeneğidir. Bu ödenekten yararlanabilmek bakımından hastalığın meydana geldiği tarihten geriye dönük olarak son 1 yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olmak gerekmektedir. Dolayısı ile sizin geriye dönük sadece 46 günlük ödenmiş priminiz var ise bu ödenekten yararlanmanız ne yazık ki mümkün değildir. İş kazası hallerinde prim gün şartı aranmaz.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar