İşçilerin kıdemlerinden hem alt işveren hem de üst işveren sorumludur

İyi günler Hüseyin İrfan Bey,

Ben 1,5 yıldır bir kamu dairesinde özel şirket altında güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Kamu dairesindeki idari işler yönetimi, dairedeki tüm güvenliklerin değiştirilmesini şirket tarafına bildirmiş. Şirket de bizleri başka projelere gönderiyor. Ancak bu projelerde hiçbir arkadaşımız çalışmak istemiyor. İsteyen gider, gitmeyen için 2 gün sonra işe gelmedi tutanağı tutularak iş akdi fesih edilir deniliyor. Biz bu durumda ne yapmalıyız? Tazminat hakkımızı alabilir miyiz? Yoksa göz göre göre vermiş olduğumuz tüm emekler boşa mı gidecek. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Saygılar



Merhaba sayın okuyucumuz

Alt işveren uygulamaları bakımından örnek bir soru göndermişsiniz. Buyurun, bir Devlet Kurumu alt işveren kadrosunda bulunan tüm güvenlik görevlilerini işten çıkarıyor. Acaba bu Devlet Kurumu sizler kendi kadrosunda bulunsaydınız bu işlemi böyle kolayca yapabilir miydi? Elbette ki yapamazdı. İşte bu yüzden Alt işveren (taşeron) işçisi kullanıyorlar. Kolaylıkla işten çıkarabilmek, gereğinde görev yerlerini kolayca değiştirebilmek için.

Şimdi sorunuzun yanıtına dönelim; Öncelikle işvereniniz olan kuruluş size görev yeri değişikliği talebini yazılı olarak bildirmelidir. Ardından siz bu talebe her koşulda uymak zorunda değilsiniz. Tayin edildiğiniz işyerleri iş şartlarınız bakımından esaslı değişikliğe neden olabilecek (örneğin servis imkânı olmayan olsa da evinize çok uzak vb.) işyerleri ise bu işyerlerinde görev yapmak istemediğinizi ve sözleşmenizi haklı nedene dayanarak sona erdirmek istediğinizi yazılı olarak işvereninize bildirmelisiniz. Ayrıca işvereninizin Devlet Kurumu olan esas işveren kuruluşla sözleşmesi sona erdiyse zaten sizin kıdemlerinizi ve diğer işçilik haklarınızı ödeyerek iş sözleşmelerinizi sona erdirmesi gerekir. Size önerimiz, tüm bu işlemlerin yasal bir biçimde yürütülmesi bakımından vakit geçirmeden bir hukukçu ile görüşerek birlikte hareket etmenizdir. Kıdemlerinizden ve diğer işçilik haklarınızdan hem alt işveren hem de esas işveren olan Devlet Kurumu sorumludur.

İyi günler



Merhaba Hüseyin Bey


Ben özel bir eğitim kurumuyla 10 aylığına 1850 net maaşla sözleşme yaptım. Ancak sözleşmede ne yazdığını bilmiyorum. 845 TL bankaya yatıyor. Geri kalan kısmı elden alıyoruz. Haziran maaşımı 20 günlük vereceklerini, bunu kabul etmememiz halinde mayıs maaşının kalanını da vermeyeceklerini söyleyerek tehdit ettiler ne yapabilirim. Teşekkürler



Merhaba Sayın okuyucumuz


Bu tür bir yasadışı uygulamayı yapmaya kesinlikle hakları yok. Bu eğitim kurumunun bağlı bulunduğu Türkiye İş ve Çalışma Kurumu şubesine hemen bir şikâyet dilekçesi verin. Ayrıca ücretin bir kısmını açıktan ödedikleri için de işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğü'ne şikâyet dilekçesi verin. Diğer taraftan bu kurum bir özel öğretim kurumu olduğu içim Milli Eğitim Müdürlüğü'ne karşı sorumlulukları da var. Dolayısı ile bu kuruma da şikâyet dilekçesi verebilirsiniz. Ayrıca ödenmeyen işçilik haklarınız için bir avukat aracılığı ile icra takibi de başlatabilirsiniz.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar