Şükrü Sina Gürel

Şükrü Sina Gürel

At gözlüğü

At gözlüğü, sinirli ve yaptığı işe odaklanması zor olan yarış atlarının, dikkatini yalnızca önüne, yarışın bitiş yönüne vermesi için kullanılan bir aygıttır. At gözlüğü takmış bir at, sağına, soluna bakmadan öne doğru koşmaya devam eder. Çevresindeki olaylar, gelişmeler, at gözlüğü sayesinde onun için “görünmez” olur.

At gözlüğü, yarış pistinde işe yarar ama uluslararası ilişkilerde işe yaramaz, hatta çok tehlikeli olur. Hele Orta Doğu gibi bir bölgede çevrenizde, yörenizde olup bitenleri görüp, değerlendiremezseniz, dış politika yolunuzu şaşırmanız kaçınılmaz olacaktır.

Son dönemde Kandil’e “bayrak dikme” işiyle meşguldük… Bu iş (yoksa ‘show’ mu demek gerekir) birden, seçimlerle birlikte, unutuluverdi! Uluslararası ilişkilerde dikkatimiz Suriye, Irak ve Gazze’ye odaklanmıştı; şimdi oralara dönüp bakıyor muyuz, belli değil.

Oysa çevremizdeki gelişmeler hız kesmeden devam ediyor…

ABD ve Rusya, başından beri var olan askeri ve taktiksel anlayış birliğini, şimdi “stratejik” düzeye taşıyor: Fırat’ın Doğusunda ABD, Batısında Rus askeri üstünlüğü, şimdi Suriye’ye bir siyasal çözüm oluşturma ve İsrail’in güvenliğine teminat oluşturma sürecinde, stratejik düzeye alınıyor.

Bir yandan Rusya, ABD ve İsrail’in isteği doğrultusunda, İran ve Hizbullah’ı İsrail’e tehdit oluşturan konumdan çıkarma işini yapıyor… Öte yanda da PYD/PKK ve ABD, Esad ile Fırat’ın Doğusunda nasıl bir düzen kurulacağını görüşüyor. Bu arada Rusya’nın yardımıyla ve ABD’nin onayıyla, Esad, Şam’ın Güneyini karşıtlarından temizliyor.

Biz ne yapıyoruz? Sessizce sıranın İdlib, Afrin ve Cerablus’a gelmesini bekleyerek, Amerikalılarla birlikte Menbiç’te devriye geziyoruz! Biz Esad’ı görmezden gelirken, artık Amerikalılar Esad’ı muhatap alıyorlar. Biz denetlediğimiz bölgelerde ne olacağı konusunda fikir üretmezken, Suriye’de ABD-Rusya uzlaşmasıyla yeni bir düzen tasarlanıyor…

Bu arada Vaşington-Tel Aviv-Riyad-Kahire ekseni, Filistin konusundaki “çalışmalarına” devam ediyor. Damat Kushner’in Filistin Planı ne zaman hayata geçirilmeye çalışılacak, bilinmez ama şimdiden Gazze’nin dünyadan tecrit edilmesi işi bitirilmek üzere: Mısır, önce Sina’yı Gazze’ye bağlayan tünelleri yıktı, dün de Refah Sınır Kapısı’nı kapattı. İsrail ise, Gazze’ye uygulanan ambargoyu sıkılaştırdı.

Dış politikamızda at gözlüğünden kurtularak yol almanın zamanı geldi de geçiyor bile…

Önceki ve Sonraki Yazılar