S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

Atatürk ve Castro

Küba Devlet Başkanı Fidel Castro 90 yaşında vefat etti. Castro, 50 yılı aşkın zamandır ülkesinin bağımsızlığı için yanı başındaki ABD ile yaptığı mücadeleyi "Tarih Beni Beraat Ettirecektir" adlı kitabında detaylarıyla anlatıyor.

Devlet başkanlığı sürecinde ülkesinin yoksul kalması, halkının aç susuz kalması pahasına emperyalizme karşı savaştı, sömürge olmaya direndi. Tam Bağımsız Küba ideali uğruna halkının desteği ile mücadelesini sürdürdü. 
Emperyalizmin her türlü oyununa, yüzlerce maruz kaldığı suikastlara rağmen ülkesini eğitim ve sağlık konusunda birçok ülkeden ileri seviyelere taşıdı.
Fidel Castro ve Che Guevera'yı, ülkemizde 1968 yılında Tam Bağımsız Türkiye sloganı ile üniversitelerden başlayan devrimci hareketle tanıdık. 
1968 Devrimci ruhu her türlü emperyalizme karşı durmak, "Tam Bağımsızlık" anlayışının hareketidir.
Bu hareket; Emperyalist Batı ülkelerine karşı ilk Anti Emperyalist Savaşı kazanan ve fiiliyatta ilk yenilgiyi tattıran Mustafa Kemal Atatürk'ün fikirlerini özümseyen gençlerin başlattığı harekettir.
O günkü Devrimci Gençlik; bu fikirlerini eyleme dönüştürerek 10 Kasım 1969 yılında " Mustafa Kemal Yürüyüşü" düzenlemiştir. Bu yürüyüşe Türkiye Öğretmenler Sendikası  - DEV GENÇ - ODTÜ Öğrenci Birliği - Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Birliği - Ankara Üniversitesi Öğrenci Birliği - Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı - Üniversiteli Asistanlar sol hareket içerisinde yer alan her kesim katılmıştır. Bu yürüyüş için devrimci gençler yurdun birçok yerinden "Tam Bağımsız Türkiye İçin, Mustafa Kemal Yürüyüşü"  pankartı altında Ankara’ya gelerek bu yürüyüşe katılmışlardır.
Fidel Castro, Nazım Hikmet'in Dünya Barış Konseyi Başkanı olarak 12 Mayıs 1961 yılında kendisine 'Barış Ödülü' vermek üzere Havana'ya gittiğinde anlattığı Atatürk'ün fikirleri ve gerçekleştirdiklerinden çok etkilenir. Türk Büyükelçiliğinden "Nutuk" kitabını talep eder. Nutuk'u okuduktan sonra Mustafa Kemal Atatürk'e derin bir sevgi ve saygı duyar.
Nutuk'u okuyan Castro kitabı birlikte mücadele ettiği devrimci arkadaşı, Che Guevera'ya verir. Arjantinli devrimci doktor Che Guevera, Bolivya'da öldürüldüğünde sırt çantasından üç kitap çıkar. "GRAN DIscurso - Revolucionario Kemal Atatürk" yani 'Atatürk'ün Büyük Nutuk Kitabı', Nazım Hikmet'in "Kuvayı Milliye Destanı" ve "Amo En Tilo İmpossible " adlı şiir kitabıdır.
Ülkemizde 1997 yılı Mart ayında İstanbul’da düzenlenen Habitat Toplantısına katılan Fidel Castro'yu dikkatle dinlemiştim. Konuşmasının bir bölümünde " Çağımızın en büyük devrimcisi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptıklarını ben asla başaramazdım. Asıl devrimci Atatürk. Bu kadar devrim gerçekleştirdim, ama Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptıklarını gerçekleştiremezdim..."  sözleriyle öldüğünde 12 yaşında olduğu Mustafa Kemal Atatürk'ten etkilenişini ve devrimci hareketin önderi olarak gördüğünü açıklayan ifadelerdir.
Her ikisi de emperyalizme karşı durmuş, ülkelerinin Tam Bağımsızlığı için mücadele vermişlerdir. Atatürk'ün dünya mazlum devletleri, hatta yenilgiye uğrattığı emperyalist ülkelerdeki saygınlığı ve duyulan hayranlığın sebebi bu onurlu duruş ve mücadeledir.
Aynı duruşu gösteren Fidel Castro'ya da ülkemizde yalnız devrimciler değil, karşı fikirde olanlarda saygı duymuşlar hatta Küba’ya gitmişlerdir. 
Türkiye'yi yakından takip eden Fidel Castro 1994 yılında Türkiye’den kendisini ziyarete giden bir heyete " Türkiye'de ki olayları yakından izliyorum. Umarım ve dilerim ki sizin oradaki Kürt hareketi, ABD’nin petrol bekçisi olmaz. Ancak, gördüğüm kadarıyla bunlar ABD'ye bağımlı, ABD'nin kontrolünde hareket ediyorlar. Kürtlerin hareketi bağımsızlık değil, ABD'ye bağımlılıktır" demişti.
Bu heyette yer alanlardan birisi de eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'dır.
Fidel Castro bu sözleri söylediği 1994 yılın da Irak'ta Saddam Hüseyin devlet başkanı, Libya'da Kaddafi liderliğini sürdürüyor, Abdullah Öcalan Suriye'de PKK hareketini yönetiyor.
Bağımsızlık mücadelesi bir yerlere bağımlı olarak yürütülemez, sürdürülemez. Bir yerlere bağımlı olursan bunun adı bekçilik olur.
Yirminci yüz yılın en büyük devrimcisi Mustafa Kemal Atatürk gibi, günümüzde bağımsızlık mücadelesi vermek isteyenlerin ülkesinin ABD'ye karşı verdiği mücadelenin önderi ve sembolü Fidel Castro'yu da iyi anlamaları gerekir...
İyi pazarlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar