Avrupa Sosyal Demokratları'ndan CHP'ye destek

Her seçim önemlidir. Bu sefer 7 Haziran 2015 tarihi Türk demokrasisi için çok çok önemli. Avrupa da bunun farkında. Özellikle AB siyasetinde sosyal demokratlar, ilericiler, soldan merkeze ve merkez sağa yayılan bir yelpazede Ankara’daki mevcut hükümete karşı büyük tepki var. Aklı başında tüm siyasetçiler güçlü bir parlamenter demokrasi, hukuk ve özgürlük ülkesi ve de sosyo-ekonomik kalkınma içindeki bir Türkiye’nin Avrupa’nın istikrarı için de öneminin farkında. Türkiye’nin ilerici, yaratıcı ve çağdaş bir ülke özlemi içindeki halkı ve gençliği ile dayanışma içindeler.

Avrupalı demokrat Türkiye dostları bu seçimlerle sosyal demokrat, ilerici bir hükümetin kurulmasını istiyorlar. Türkiye’nin bunu hak ettiğini düşünüyorlar.
AB’ye katılım sürecindeki Türkiye’den CHP ve HDP, Avrupa Sosyalistler ve Demokratlar Partisi, kısa adıyla PES’e üye. Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pitalla ve PES Başkanı Sergei Stanishev yaptıkları açıklamalar ile Türkiye’de sosyal demokrat iktidarın kalkınma ve AB yolunda en önemli gelişme olacağına vurgu yaptılar. Bu çerçevede PES asgari ücret gibi CHP’nin ekonomik politika önerilerini özellikle övdü. Ayrıca Seçimleri de yakından takip eden PES üyesi sosyal demokrat partiler yayınladıkları video mesajlar ve basın bildirileriyle CHP’ye ve seçim beyannamesindeki politikalarına desteklerini açıkladılar.

Türk halkına mesajlar
Uzun zaman Lordlar Kamarası liderliği de yapan İngiliz İşçi Partisi’nin Avrupa politikası denince akla gelen önemli ismi ve PES Başkan Yardımcısı Jan Royall: “ Demokrasinin ve demokratların CHP’ye ihtiyacı var. Size tüm dünyada ve Türkiye’de güçlü şekilde ihtiyacımız var.”
Fransız Sosyalist Partisi’nin Avrupa politikası alanındaki uzun yıllardır tanınan ismi Pierre Kanuty: Türkiye’de ilerici bir CHP hükümetine ihtiyacımız var, tıpkı tüm Avrupa’da ihtiyacımız olduğu gibi. Ülke olarak çok stratejik bir konumdasınız. Kadın haklarına, din ve devlet işlerinin ayrılığına, azınlık grupların haklarına saygı gösteren, koruyan ilerici, demokrat bir hükümete ihtiyacımız var. Böyle bir Türkiye’nin Avrupa’da oynayacağı önemli bir rol olduğuna inanıyorum.”
En genç Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden oldu. Slovak sosyal demokrat partisinin uluslararası ilişkilerini yönetiyor ve PES’in Başkan Yardımcısı seçilen Katarína Neved'alová: “ Kemal Kılıçdaroğlu çok iyi bir lider ve CHP çok iyi bir manifesto hazırladı. 7 Haziran’da sandığa gidin ve CHP için oy verin.”

İrlanda İşçi Partisi’nin efsane lideri, çeşitli bakanlıklar yapmış Ruairi Quinn, PES’te üstlendiği önemli görevlerle Avrupalı sosyal demokratların akil adamı: “Geçmişte Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk devrimini görmüş olan Türkiye’nin ilerici güçlerinin var olduğunu biliyoruz. Çağdaş Türkiye’nin Avrupa’da yeri vardır. 7 Haziran’da kardeş partimiz CHP için iyi bir sonucu dört gözle bekliyorum.”

Alman sosyal demokrat partisinin uluslararası ilişkilerini yönettikten sonra Avrupa Sosyalist Partisi Genel Sekreteri seçilen Achim Post. Aynı zamanda Berlin Parlamentosu üyesi: “PES olarak kardeş partimiz CHP’yi ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz. Güçlü bir lider, kendisini yıllardır çok iyi tanıyoruz, bol başarı diliyoruz.”

Türk kamuoyunun, Yurt Gazetesi okurlarının aşina olduğu bir isim Macar siyasetçi Zita Gurmai, PES Kadın Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili olarak kadın hakları alanında çok önemli adımlara imza atmış bir isim: “Sevgili Türk vatandaşları, bunun (seçimlerin) “yeter artık” demek için iyi bir fırsat olduğuna inanıyorum. Benim ülkemde Başbakan Victor Orban gibi bir diktatöre ihtiyacınız olmadığını söylemek istiyorum. CHP ve CHP Kadın Kolları ile uzun yıllardır beraber çalışmaktan gurur duyuyorum. Çok sayıda harika kadın adaya sahip olduğunuzu görmekten de çok mutluyum. Kadınların uzun yıllardır yaşadığı baskıları, kadına karşı şiddeti, kapanmaya zorlama girişimlerini, namus cinayetlerini durdurmak zorundayız. Erdoğan geriye gitmek istiyor. Türklerin demokrat, ilerici, güçlü, Avrupalı sosyal demokrat bir liderliğe ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Tercih sizin, farklı bir Türkiye yaratın, bunu CHP ile yapabilirsiniz.”

Önceki ve Sonraki Yazılar