Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

Avrupalı Türk demokratlar

MESLEKTAŞIMIZ, Sözcü gazetesi yazarı Emin Çölaşan’ın dünkü yazısı ilginç bilgilerle doluydu. Gerçi bu konuya önceki yıllardaki yazılarında da defalarca değinmişti ama pek üstüne gitmemiştim. Bu defa, üstelik konu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen haftaki Bosna mitingiyle de bağlantılı olunca gözüm açıldı.
Mesele şu: Çölaşan yazısında Erdoğan tarafından kurdurulduğunu öne sürdüğü Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) finans kaynaklarını, oluşturulma amacını sorguluyor ve bunların araştırılması için Cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce ve Meral Akşener’e çağırı yapıyordu.
Ben de durmadım ve internette kısa bir araştırma yaptım. Öncelikle, UETD’nin internet sitesindeki logo altı üç bayrak dikkatimi çekti: Türk, Alman ve İngiliz bayrakları... Allah Allah, bu ne anlama geliyordu? Anlaşılan UETD yıllar boyu Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde AKP ve Erdoğan yandaşlığı mitingler düzenlemişti. Son miting de geçen hafta Bosna’daydı. UETD ile ilgili internet bilgilerinde örgütün 2004’te Almanya’nın Köln şehrinde kurulduğunu gördüm. Demek AKP hiç boş durmamış ve 2003’de hükümet olur olmaz elini Avrupa’ya atmış.
UETD ile ilgili haberleri okurken bir yazı dikkatimi çekti. Belli ki Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde yazılmış bu yazının başlığı “Başbakan Erdoğan’ın Arkasındaki Lobi”. Bunu sizinle paylaşmak isterim:
“UETD, Erdoğan hükümeti ve AKP için bir lobi grubu olarak Avrupa’da yaşayan etnik Türkleri bünyesinde toplamak amacıyla oluşturuldu. Sadece Köln’de değil, Fransa, Avusturya, Hollanda ve Belçika’da da şubeleri var. Ayrıca Almanya’da çok geniş bir ağ oluşturmuş durumda. Berlin, Münih ve Stuttgart’ta büroları bulunuyor. Bu destek ağıyla Erdoğan’ın AKP’sinin Almanya’da öbür Türk siyasi partilerinden çok daha iyi örgütlenmiş olduğunu söyleyebiliriz.
“Ahmet Şenyurt isimli Türk kökenli gazeteci UETD’nin faaliyetlerinden çok iyi bilgi sahibi. Şenyurt’a göre AKP hükümeti UETD için kesenin ağzını tam anlamıyla açmış durumda. Öyle ki UETD’ye sadece 2012 ve 2013 yıllarında 10 milyon dolar bağış yapılmış.
“İş bununla da bitmiyor. Bir süre önce UETD’ye benzer bir grup daha kuruldu. Bunun da adı Dış Ülkelerde Yaşayan Türkler Ajansı (YTB).YTP, neo-Nazilerin Almanya’daki Türkleri hedef alan saldırı ve cinayetlerine tepki olarak örgütlendi. YTB’nin amacı Osmanlı değerlerine  bağlı Türkler, Uygurlar ve diğer Orta Asya Türklerini bünyesinde toplamak. Şenyurt’a göre AKP hükümeti bu insanları gelecekteki siyasi etki çevrelerinde kullanmayı amaçlıyor.
“Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu da bütün bu lobi faaliyetlerinin Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı camilerde yürütüldüğüne dikkat çekiyor. DİTİB AKP hükümetine yakınlığıyla tanınıyor. Sofuoğlu’na göre UETD’nin, kısa bir süre önce İstanbul’da beş yıldızlı bir otelde düzenlediği bir hafta süreli konferansın katılımcılarına, yol, yemek ve oda dâhil beş kuruş para ödetilmedi.
“Sofuoğlu UETD ve YTB’nin zaman zaman ortak etkinlikler düzenlediklerini, bu etkinliklere AKP’den milletvekili ve bakanların konuşmacı olarak katıldıklarını da vurguluyor. Sofuoğlu’nun dikkat çektiği başka bir nokta da UETD ve YTB’nin üyelik sayısındaki hızlı artışların bu iki örgütün bol keseden dağıttıkları çıkarlara bağlı olması.”
İlgi çekici bulduğum bu yazı bir takım soru işaretlerine de yanıt niteliğinde. Bu kadar iyi örgütlenmesini bilen AKP’nin faaliyetlerinden muhalefet partileri bilgi sahibi değiller mi? Bilgi sahibi iseler onlar da neden böylesine örgütlenme ağları kurmazlar? Diyebilirsiniz ki AKP bütün bunları devletin kasasından yapıyor. Peki, muhalefet partileri Hazine’den yardım almıyorlar mı? O paralarla kendilerini etkili siyasi odaklar haline getirmeye yarayacak örgütlenmelere gitmek yerine bir takım küçük hesaplar peşinde koşmalarına ne demeli? 

Önceki ve Sonraki Yazılar