Nabi Avcı nakillere el atmalı!

Turizmcilerin ve bazı belediye başkanlarının isteği üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılma-kapanma takviminde değişikliğe gitti. Bakalım okul takvimindeki değişiklik turizmi kurtarmaya yetecek mi?  Alınan bu karar çok konuşulacak gibi… Eğitime ne kadar önem verdiğimiz böylece daha net ortaya çıkmış oldu. Şimdi de müfredatını ve bütün programını eski takvime göre yapan okullar zor durumda kalacak. Akıl alacak gibi değil, eğitime bir turizmciler ve belediye başkanları karışmamıştı onlar da sağ olsunlar eksik kalmadılar.

Üniversite ek yerleştirme tercih süreci de 23 Ağustos gece yarısına kadar uzatıldı. Neden mi? Çünkü binlerce kontenjan yine boş kaldı. YÖK, kendince birtakım önlemler alsa da gereğinden fazla olan kontenjanların dolması mümkün değil. Son yıllarda gelişigüzel açılan üniversite ve fakülteler oldukça, kontenjanlar boş kalmaya ve kaynaklar yine heba olmaya devam edecek. Şimdi de YÖK, kontenjanları boş kalacak kaygısı taşıyan vakıf üniversitelerinin baskısı üzerine ek yerleştirme tercih sürecini iki gün daha uzattı.

***

Bütün bu gelişmelerin yanında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ilk nakil dönemi tamamlandı. Sonuçlar 24 Ağustos’ta açıklanacak. Geçmiş yıllarda yaşanan TEOG skandallarından sonra MEB, bazı düzenlemeler yaptı yapmasına da yine asıl sorun çözülememiş olacak. Özellikle nakillerde taban puana sınırlama getirilmemesi yeni sorunların habercisi olacak. Nasıl mı? Taban puanın esnetilmesi yani isteyen öğrencinin kaç puanı da olursa olsun istediği lise için nakil tercihinde bulunması asıl adaletsizliğin ve haksızlığın yaşanmasına neden oluyor. İşte tam da bu noktada öğrenciler, veliler ve aileler isyan ediyor.

Pazartesi ilk nakil sonuçları açıklanacak ve yine kaotik bir döneme gireceğiz. Yine göreceksiniz köklü ve saygın okulların açıklanan taban puanından 100-200 puan düşük öğrenciler en iyi okullara nakil yapacaklar. ‘Bu nasıl oluyor?’  derseniz. Öyle ya da böyle birileri çocuklarını en gözde devlet okullarına yerleştirmeyi beceriyorlar.  Özellikle bu konuda torpil iddiaları ortalıkta çok konuşuluyor.

***

24-28 Ağustos ve 31 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde iki kez daha tercih ve yerleştirme başvurusu alınacak. O zaman bu haksız ve adaletsiz durum daha da derinleşerek ayyuka çıkacak. Geçen yıl Kadıköy Anadolu, Kabataş Erkek, Hüseyin Avni Sözen Anadolu ve diğer liselere nakil döneminde yerleşen öğrencilerin taban puanlarına bakın ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Yapılan şikâyetler üzerine, Danıştay’ın taban puan dikkate alınmadan puan üstünlüğüne göre boş kontenjanlara yapılan yerleştirmelerde yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine  “-20 puan şartı” getirilmişti. Ancak görünen o ki bu karardan sonra yapılan yönetmelik değişikliği ile bu da uygulanmadı.

Kısacası, lise nakillerinde haksızlıklar ve hukuksuzluklar bu yıl da yaşanmaya devam edecek. Yapılması gereken, bu konuda taban puana bir sınırlama getirilmesidir. Umarım Bakan Avcı, nakillerde yaşananlara bir el atar da böylece  kafalardaki soru işaretleri de giderilmiş olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar