Baldan tatlı iktidar

Bu toprakların tarihi, örneğin şair Nef'i gibi, hicivleri yüzünden idam edilmiş mizah ustaları ile doludur. Padişahların, Nef'i için idam kararına onay veren IV. Murat gibi, mizahtan, hele kara mizahtan ödü kopmuştur.

Sadece Osmanlı'da mı? Sonrasında da mizahçılar iktidarların hedefinde olmadı mı hep. Çok geriye gitmeyin.. Madımak'ta onca insan Aziz Nesin'e duyulan nefret yüzünden yakılıp öldürülmedi mi?

Muktedir, şairleri, hiciv ustalarını sevmez. Dalkavuğu, soytarıyı sever. Kendisini övene, alkışlayana doyamaz.

Bu HEP böyle olmuştur. Da... HİÇ BU KADAR olmamıştır.

Hadi, iki kurşunu ve binlerce mermisi ile Erdoğan'ın Fedaisi rolüne soyunan Yiğit Bulut'u bir kenara bırakalım. Ne de olsa adamcağız, 180 derece dönerken gözleri kararmış, yönünü şaşırmış olmalı.

Peki ya koskoca işadamı.. Soldan gelme, yani muhtemelen mürekkep yalamışlığı olan, bugün de bir medya grubuna hükmeden Ethem Sancak bey? Resmen RTE'ye aşkını ilan etti. Güya uhrevi bir hava verecek ya.. Mevlana ile Şems'ten -sanki o aşkın cismani yanı olmamış gibi- örnek verdi. Kurduğum cümlelerdeki isimler bir muhalefet liderinin veya RTE'nin kara kitabındaki bir iş adamının ismiyle değiştirin. Ve RTE'nin, medyasındaki kalemşörlerin diyeceklerini hayal edin!

Ya Mehmet Barlas'a ne demeli? 1974'te TRT'de tanıdığım adamla bugünkü adam arasındaki fark anlatılır ve anlaşılır gibi değil. Zannedersiniz ki, bilim kurgu filmlerindeki gibi, uzaylılar gelmiş ve birilerinin bedenlerini işgal etmiş.. Liderleri de işgal için Barlas'ın vücudunu beğenip almış.

12 Eylül sonrası Evrenci oluvermişti. Sonra en hızlı, en tutkulu Özalcı oldu. Sonra bir baktık ki Özal'a küsmüş. Zira Baba Bush'un ziyareti sırasında Çankaya'da verilecek davete çağırılmamış.

Mehmet Barlas Özal hakkında bir yazı yazdı.. Zehir, zemberek.. Özal'ın ne köylülüğü kaldı, ne görgüsüzlüğü.

Aaaaa! Yazı üzerine Özal aramamış mı! "Aşkolsun Mehmetcim, sensiz davet olur mu.. Belli ki postada bir karışıklık yaşanmış" dememiş mi! Bunun üzerine de Barlas, gönül alan / önceki yazıyı unutturmaya çalışan bir yazı yazmamış mı! Ve tabii şık şıkıdım giyinip Köşk'e koşmamış mı!

Barlas sadece bir örnek. Ama doğrusu çok özel bir örnek..

AKP iktidarı boyunca RTE ile yaşadıkları yazmakla bitmez. Ama en son öyle bir şey yaptı ki, "YETMEZ AMA EVET" döneminden kankası, liberal demokrat cepheden yoldaşı Eser Karakaş bile dayanamadı.

RTE'ye, havuz medyasının ekranında "BAL GİBİ ADAMSINIZ" diyen Barlas için "Allah kimseyi kariyerinin bu aşamasında Mehmet Barlas'ın düştüğü pozisyona düşürmesin" dedi.

***

Oysa Prof Karakaş, Barlas'ı da bilir.. Medyada akçeli ilişkilerin nasıl yürüdüğünü de.. Bir süredir ayrı düştüğü arkadaşlarının hayat standardına baksa yeter. Kolay oturulmuyor öyle evlerde.. O maaşlar boşuna verilmiyor.

Belediye organizasyonları.. Internette beş dakikada daha iyisini bulacağınız bir araştırmanın, yazının bol sıfırlı faturası.. Güya belgeseller.. Mesela projeler.. İzlenmeyen filmler..

Üstelik bunlar, Barlas gibiler için değil. Onlar bu kadar yorulmazlar. Birkaç yazı.. Televizyonda bir JEST! Yeter.

Yorulanlar, ARTIK oğulları kızlarıdır.. Bazen de -adını kullanmasına izin verdiği- bir DOST ajans.

Son 10-12 yılda bu yollarla medyadaki isimlere akıtılan para bir araştırılsa kimbilir neler çıkar.. Kimlerin takkesi düşüp keli görünür..

Tabii herşeyi aydınlatmak mümkün değil. Örneğin, İstanbul'da kentsel dönüşüm öncesi nereler ÖNCE MEDYA İÇİN ranta açıldı.. Bilseniz de kanıtlayamazsınız.

***

Diyeceğim. Türkiye gibi yozlaşmanın / yolsuzluğun başını alıp gittiği bir ülkede iktidar bal gibidir. Tutarsanız parmağınızı yalama fırsatınız olur. Hele, muktedirin algısı için kalem oynayıp söz söyleyecek bir konumdaysanız AĞZINIZDAN BAL DAMLAR!

Hem.. Acaba kaç ülkede şöyle bir (üstelik çok sık kullanılan) bir deyiş vardır ki: "Devletin malı deniz.. Yemeyen domuz.."


Yasaklara karşı pedal-layacaklar

Bu topraklarda iktidar(lar) mizah gibi şarkılardan da korkar. Buna dair çıkartılacak bir listenin başında da herhalde Grup Yorum gelir.

Grup, 30. yılını kutluyor. Bu çerçevede tura çıkmaya karar vermiş.
Ancak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Elazığ'da toplam 12 stadyum konserine RED yanıtı verilmiş. Kimi üyelerinin tutuklanması da işin cabası.

Bu yüzden Grup Yorum BUGÜN yollara düşüyor.
Grup üyeleri BİSİKLETLERİYLE Kadıköy'den yola çıkacak.. Muhtemelen bir hafta süreyle pedal çevirecek. Ve 1 Haziran günü Ankara'da olacak. Tabii yolları kesilmezse.. Bisikletlerinin tekerine çomak sokulmazsa.
Bakalım, göreceğiz..

İktidar, demokrasinin çıtasını bu kadar düşürecek mi?
Yoksa Türkiye'nin en eski gruplarından birinin, YASAKLARA KARŞI pedallamasına izin verecek mi!
Göreceğiz.



Bu ülkeye ihanet ediyorlar

Bir okul.. Samsun'da bir tarım meslek lisesi.. Memleketin büyükleri (!) "PROTOKOL CAMİİ YAPACAĞIZ" diye okulu almaya kalkmış. Öğrenciler ve veliler isyan etmiş. Dava açmış. Bilirkişi onları haklı bulmuş. Ayrıca meslek lisesinin taşınması öngörülen bina da yetersiz raporu almış.

Ne gam!! Valilik, protokol camii emri almış bir kere. Durabilir mi! Karşı çıkabilir mi!

Okulların kapanmasından sonra süper lüks, MEMLEKET BÜYÜKLERİNİN namaz kılacağı cami için düğmeye basılacağı aşikardır.

Üstelik bu kadar da değil.

Öğrencileri yeni öğretim yılında BİR SÜRPRİZ DAHA bekliyor. Çünkü gidecekleri okul tarım lisesi değil, İMAM HATİP lisesi olacakmış.

Gençler şimdi seslerini duyurmaya.. 48 yıllık okullarının bahçesindeki, abilerinin diktiği ağaçları korumaya çalışıyor.

Çok yazık bu ülkeye, çok yazık. Tarımı ödürdüler.. Şimdi meslek liselerine göz diktiler. Herhalde, ancak bütün okullar imam hatip, ülke Suudi Arabistan olunca rahatlayacaklar.


Önceki ve Sonraki Yazılar