Bankalar dolar mevduat faizini neden artırdı?

Memlekette bir dolar bozdurma çılgınlığıdır gidiyor. Dolarları yakan Mersinli düğün salonu sahiplerinden tutun, dolarını bozdurup dekont getirenleri bedava traş eden berbere kadar ‘bozdurma’ seferberliği sürüyor. Rakamlar bu çılgınlığın pek de işe yaramadığını gösteriyor, zira döviz mevduat hesaplarında pek de bir değişiklik yok. Çünkü, Cumhurbaşkanının bu çağrısı, ekonomik gerçeklerle pek uyuşmuyor. Piyasalarda paranız ne kadar güçlüyse o kadar etkiniz olur. Halk kendi parasına ne kadar güvenirse dövizden o kadar uzak durur.


Bu dolar nefretinin ekonomik gerçeklerle uyuşmamasının en önemli göstergesi bankaların tavrı. Bankalar bu toz duman arasında döviz hesaplarına verdikleri faiz oranlarını artırdı. Her ne kadar bunu yüksek sesle ifade etmiyor olsalar da faiz oranları yüzde 3’lere çıkmış vaziyette. Hatta birkaç bankanın faiz oranı yüzde 3.5’lara ulaştı. Yatıracağınız döviz miktarı ve vadesiyle birlikte bu oran daha da yükseliyor.


Peki bankalar ülke düşmanı mı ki, hükümet dolar bozdurun çağrısı yaparken, “dolarınızı bize getirin, yüksek faiz kazanın” diyor? Elbette hayır, neden böyle yaptıkları ekonomik gerçekliklerle ilgili. Çünkü bankaların dövize ihtiyaçları var! Mevduat tutarları gittikçe düşüyor, bankalar da finansman sorununu uluslararası piyasalarda sendikasyonla karşılıyor. Yani yurtiçinde kredi verebilmek için uluslararası piyasalardan para toplamak zorunda. Bu paraları da dövizle ödüyorlar. Haliyle de dövize olan ihtiyaçları artıyor.


Osmangazi Köprüsü de TL’ye dönecek mi?


Borsa İstanbul bile dolar varlıklarını TL’ye çevirmişken, Türkiye İhracatçılar Meclisi bazı ülkelerle ihracat ve ithalatı yerel para birimleriyle yaptığını açıklarken (ki bunun önemli bir etkisi olacağını düşünmüyorum) Osmangazi Köprüsü’nden geçiş ücretleri hala dolarla belirleniyor. Geçenlerde Necati Doğru bu konuyu gündeme getirip, “Kur böyle sıçrayınca; köprüyü yapan işadamına ödenecek bedel araç başına 142.5 TL’ye çıktı. Yani geçenin geçiş ücreti farkının devlete yükü 31 TL’den 53 TL’ye fırladı. Kur yüzde 19 arttı. Devletin cebinden çıkacak
fark yüzde 73 yükseldi” demişti. Hala hükümetten bu konuda açıklama yok. Ülkede domates fiyatları bile dolara göre belirlenirken köprünün TL’ye çevrilmesini beklemek hayalcilik ama… AKP madem bu kadar ısrarlı o zaman Osmangazi’de de TL’ye dönsün demek hakkımız!


Sahte dolar dekontu 5 TL


“Girişimci” halkımız dolar çılgınlığını da lehine çevirmeyi bildi. Dün sosyal medya aracılığıyla bir mesaj ulaştı. Mesajda “5 TL karşılığında dolar bozdurma dekontu yapılır” yazıyordu. 5 lira verip dekontu alın, sonra dolarını bozduranlara bedava ürün ve hizmet verenlerin kapısını çalın. Dolarınız yoksa bile bu trendi faydaya dönüştürebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar