Banvit'e salon gerek

Basketbola hasret geçen günler nihayet bitiyor. EuroBasket 2015 biraz gönlümüzü okşasa da ligin tadı bir başkadır. Hem de bu kez daha lezzetli, daha kaliteli geçecek koca bir sezon var önümüzde. Yeni ismiyle “Türkiye Basketbol Süper Ligi”nde ilk hava atışı 10 Ekim’de yapılacak. Sezon öncesi hazırlık turnuvaları başladı. Yeni kadroları görme imkanımız oluyor. Değişen kadrolar, transfer hareketleri oldukça heyecan verici. Dün başlayan TÜBAD-Banvit Turnuvası’da bunlarda biri ve artık en prestijlisi…

Bu yıl 10. kez düzenlenen TÜBAD-Banvit’in tanıtım toplantısında Banvit Başkanı Özkan Kılıç, Genel Menajer Turgay Çataloluk ve Başantrenör Selçuk Ernak’la tek tek sohbet etme şansımız oldu. Ne sorduysak cevap aldık. Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği Başkanı Mehmet Baturalp, Bülend Karpat ve Aydın Örs’ün de bulunduğu bir kahvaltı masası hayal edebiliyor musunuz? Efsanelerle neler konuşulduğuna birazdan, anlatılan anılara, kahkahalara başka bir yazıda değinirim. Önce biraz Banvit üzerine iki kelam edelim.

Euroleague çok uzak

Basketbolu benim gibi 90’ların ortalarında yakından takip edenler Turgay Çataloluk’u dönemin Kombassan Konyaspor’unda sayı makinesi olarak hatırlayacaktır. Bilindiği üzere Bandırma ekibinde uzun süredir “genel menajer” olarak başarıyla görev yapıyor. Bu sezon için harika bir kadro kurdular. Kağıt üzerindeki kaliteleri EuroCup takımları arasında onları şimdiden favori yapıyor. Geçen sezon Panathinaikos formasıyla Fenerbahçe Ülker’e bir maçta 7 üçlük atan “sharp-shooter” A.J. Slaughter ve Fransa Ligi MVP’si Adrien Moermann transferleri başlıca bir başarı. Keith Simmons dışında tüm yabancılar yenilendi. Can Maxim Mutaf’ın yanına yerli rotasyonun Tolga Geçim ve Talat Alp Altunbey gibi potansiyelli gençleri var. Koç Selçuk Ernak’ın başarısı da ortada. Elbette basketbol bütçelerle oynanmıyor ama Banvit için geçen sezonki yarı finalin ötesini bile görebilmek olası. Bilindiği gibi EuroCup şampiyonluğu Euroleague’e “B lisansı” ile katılımın anahtarı. Galatasaray’ın bu sezon birinci hedefi bu örneğin. Peki, Banvit bunu hedefliyor mu? Bu soruyu Çataloluk’a sordum.

Euroleague yönetiminin katılan kulüplere sunduğu bazı şartlar var. Şehirde 5 yıldızlı bir otel olması, salonun havaalanına olan yakınlığı, salonun kapasitesi, özellikleri, yayın gelirleri gibi kriterler bunlardan başlıcaları. Ne yazık ki Banvit’in bu taleplerin hepsine birden verecek bir cevabı yok. Euroleague’e katılmaları halinde maçlarını İstanbul’da oynamak durumunda kalacaklar. Bu da onları varoluş gerçeğiyle çelişiyor. Zira kulübün felsefesi Bandırma gibi 150 bin nüfuslu bir Anadolu ilçesinde basketbolu sevdirmek, gençlere sporu aşılamak, altyapıdan oyuncu yetiştirmek olarak tarif ediliyor. Başkan Kılıç’ın “geçen sezon toplamda 25 trilyon” harcadık açıklaması da bununla ilintili zaten. Bir gencin basketbol topunu eline alıp saat kaç olursa olsun Banvit tesislerinde antrenman yapabilme özgürlüğü var. Yoksa onlar da bilirdi Darüşşafak Doğuş’un attığı hızlı adımları atmayı diye düşünüyor insan. Banvit grubunun 17 yıldır basketbola hizmetleri tartışılmaz. Elbette büyük hedefleri var. Adım adım büyüdeler. Öncelikle salon sorununu çözmeleri halinde tüm Avrupa Bandırma’yı ezberleyebilir. Bu noktada devlete de büyük iş düşüyor. Banvit salonunu istiyor. Orhun Ene sonrası dönemi İtoudis ile geçen ve şimdi Selçuk Ernak’a teslim Banvit özellikle bu sezon dikkatle izlenmeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar