Başı sıkışan İşsizlik Fonu’nu ‘yağmalamak’ istiyor

İnsanın ne fonmuş arkadaş diyesi geliyor! GAP’a para lazım İşsizlik Fonu’ndan para aktarılır. Herhangi bir özel şirket sıkışır el altından para aktarılır. Fonda birkaç ay öncesine kadar birikmiş olan para miktarı 180 milyar TL, bu paranın 60 milyardan fazlası farklı kurumlara aktarılmış. Geriye kalan 120 milyar TL’nin üzerinde ise üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. İşsiz kalanlara ödenen miktar sadece 20 milyar TL!

Neyse ki Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, bu konudaki düşüncesini açık açık dile getirdi, diğerleri gibi kapılı kapılar ardında iş bitirmeye çalışmadı.

ASO Başkanı Özdebir, hafta içinde yaptığı bir açıklamada işverenin maaşları ödeyemediği için işçi çıkarma aşamasına geldiğini belirterek işçi maaşlarının 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesini talep etti. Özdebir, kur ve faizlerdeki artış ile ekonominin içinde bulunduğu durum nedeniyle çok sayıda sanayicinin fabrikalarda çalıştırdığı işçilerine maaş ödeyemez hale geldiğini savunarak “Aslında birçok firma için bu darboğaz durumu geçici. Firmalara bu süreçte maaş desteği verilirse birçok firma işçisini bugün işten çıkarmaz ve işler örneğin 6 ay sonra düzeldiğinde yeni işçi almak durumunda kalmaz” diye konuştu.

Rekor karlar nereye gitti?

Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Sizlerle mayıs ve temmuz ayında İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan rakamları paylaşmak istiyorum.

İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Şirketi araştırmasına göre, listede yer alan şirketlerin, 2017 yılında satışları yüzde 32,6, faaliyet karları ise yüzde 34,8 yükseldi. Şirketlerin karı 70 milyar lirayı aştı. 500 büyüğün faiz ve diğer üretim dışı gelirleri ise yüzde 33,9 artarak 18,8 milyarı buldu. Özkaynak karlılığı da yüzde 22,9 ile rekor seviyeye çıktı.

Ankaralı sanayicilerin daha yoğun olduğu “İkinci 500 Büyük Listesi”ne bakalım.

İkinci 500 verilerinde en dikkati çeken gösterge, karlardaki sıçrama oldu. İkinci 500’ün karlarındaki artış oranlarının Birinci 500’ün de üzerinde gerçekleşti. Şirketlerin faaliyet karı yüzde 49.3 oranında artarak 2017 yılında İkinci 500’de faaliyet karı yüzde 43,9, faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) yüzde 49,3, vergi öncesi kar ve zarar toplamı ise yüzde 67,2 büyüdü. Bu oranlar Birinci 500’ün oldukça üstünde...

Her iki listede de satışlar ve kar artmasına karşın yeni yatırım yapılmadığı da görülüyor. Peki, bu karlar nereye uçtu da, şirketler 7-8 ayda maaş ödeyemez duruma geldi. Savunma olarak “borçları çok” argümanı kullanılabilir ama bu borçların kısa vadeli olanları pek de fazla değil. Yani 8 ayda bankalar “Paramı öde” diye kapıya dayanmadığına göre, tekrar sormakta fayda var: Bu rekor karlar nereye harcandı ya da bu paralar nerede?

Önceki ve Sonraki Yazılar