Başkentte taktik savaşları!

ANKARA – Maltepe Camisinden en son Cumhuriyet Gazetesi yazarı merhum Mustafa Ekmekçi’yi ebediyete uğurlamıştık… Dün de Cüneyt Arcayürek’e son görevimizi yaptık…

Cami avlusu dolu… Arcayürek’in ailesi, yakınları akrabaları… Gazeteciler, kimi akademisyenler, siyasetçiler… Halktan insanlar ve cami cemaati…
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin TBMM Başkan adayı Deniz Baykal ile eski yeni milletvekilleri de vardı cenazede… Kılıçdaroğlu ile Baykal’ın etrafı gazete ve televizyon muhabirleriyle çevrili… Meraklı gözler, konuşulanlara kulak kabartıyor!
Deniz Bey’in yanında gittim… Tokalaştık…
“Hayırlı olsun efendim! Sonuç ne olur?”
Deniz Bey, ihtiyatlı…
“Süreci hep birlikte izleyip, göreceğiz” dedi…

***

Sağ yanımda bir vatandaş…
“Maç kaç kaç?” diye sordu, müstehzi bir ifadeyle…
Adam çok aceleci… Son düdüğün çalınmadığı, hatta başlama vuruşunun bile yapılmadığı bir maçın sonucunu merak ediyor. Maç nasıl oynanırsa oynansın, bu vatandaş sonucuyla ilgili… O’nun için gerisi teferruat… Ve acelesi var, bir an önce TBMM Başkanını seçsin ve hükümet kurulsun!

***

Rivayetler muhtelif… Özellikle de Meclis Başkanlığı için… Manevra senaryoları, tuzak senaryoları…

Deniyor ki; Deniz Baykal “ seçilme ışığı görmese” Meclis Başkanlığı’na aday olmaz. Mutlaka bir bildiği var.

Kimileri diyor ki; AKP, Deniz Bey’i daha doğrusu CHP’yi tuzağa düşürebilir.
Şöyle ki; Meclis Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda, AKP kendi adayına 180 civarında oy verir, geri kalan AKP’liler de MHP ya da HDP adayına vererek, Deniz Bey’in dördüncü tura geçmesini engelleyebilir. Zira, CHP’nin 132 milletvekili var… AKP, 80’er milletvekili olan MHP ya da HDP adaylarına 132’nin üzerine çıkacak sayıda destek verirse, CHP adayının son tura geçmesinin önü kesilmiş olur. Böylece son turda kendi adayını TBMM Başkanı seçme şansını yakalar. Ki, Anayasa ve içtüzük gereği, son turda en çok oyu hangi aday alırsa o, Meclis Başkanı seçilir.
Bu nedenledir ki; CHP’liler olası böyle bir tuzağa düşmemek için, MHP ve HDP ile dirsek temasına geçip, Deniz Baykal’ı 3’üncü turda seçebilmenin yollarını arıyor. Ki bu turda 276 oy yeterli oluyor. Ve CHP, MHP ile HDP’nin milletvekili toplamı, 292!

Böyle bir sonuç, bir araya gelmeleri zor gibi gözüken CHP+MHP+HDP koalisyon formülünün de ışığı anlamına gelebilir.
Bunun dışında, yukarıda belirttiğim gibi AKP eğer üçüncü turda, kendi aritmetik çoğunluğunu böler de kendi adayı dışında herhangi bir adaya destek verirse, (MHP ya da HDP) bu demektir ki hükümet o partiyle kurulacak!
Dedik ya rivayetler muhtelif… Ve şu sıralar bu gibi taktik savaşları gırla gidiyor…
HHH
Edindiğim izlenim şudur ki Meclis’te grubu bulunan partiler ilk iki tur kendi adaylarına oy verecekler… 3’üncü turda en çok oyu alan iki aday da son tura geçecek. Ve bu turda en çok oyu hangi aday alırsa TBMM Başkanı olacak.
Diyelim ki; son tura, CHP adayı Deniz Baykal ile AKP adayı kaldı. Ve MHP ile HDP yarış dışı… Acaba bu iki parti ne yapacak? Hangi adaya oy verecekler ya da vermeyecekler!

Gerek MHP, gerek HDP’nin bugüne kadar sürdürdüğü tavrına bakılırsa, AKP adayına oy vermeyebilirler. Ya da seçime katılmayabilirler. O zaman, ardında 258 milletvekili desteği olan AKP adayı otomatikman TBMM başkanı seçilmiş olur. Yani, MHP ve HDP’nin böylesi bir kösteği sonucu değiştirmez. Bir anlamda bu iki parti dolaylı bir biçimde AKP’ye destek vermiş olur. Böylece, AKP’nin CHP ile koalisyon ortaklığı suya düşer. Olası bir AKP – MHP ortaklığı ya da dışarıdan HDP destekli bir AKP hükümeti söz konusu olur.
Başkentte senaryolar şimdilik böyle… Yarın bunlara daha başka öyküleri ve taktikleri de ekleyebiliriz.

Ancak tespitim odur ki; HDP dışında, diğer partilerin tümü, şu ya da bu şekilde hükümetin içinde olmak istiyor. Ve olası bir erken seçime kimse taraftar değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar