S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

Baykal ve Çanakkale

İzmir dün güneşli bir havada 18 Mart Çanakkale zaferini, şehitlerini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü güneşli bir havada saygıyla minnetle andı.
Dün İzmir'e gelen CHP'nin önceki Genel Başkan'ı Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı havaalanında yüzlerce vatandaş ellerinde çiçek buketleri ile karşıladı.
Fuar Kültürpark'ta vatandaşlarla buluşan Deniz Baykal'ın konuşması öncesi izlenen Çanakkale Destanı filmi izleyenlere duygusal anlar yaşattı.
Filmin ardından konuşmasına başlayan Deniz Baykal tarihten verdiği örneklerle adeta Kuva'yı Milliye ruhunu dop dolu salonda İzmir'lilerle yeniden yaşadı, yaşattı.
İzmir uzun süredir üzerine serpilmiş ölü toprağını üzerinden atmış, milli duygularla Deniz Baykal'ın Çanakkale savaşına özgü tarihi söylemleri ile yeniden dirilmiş gibiydi.
Mustafa Kemal Atatürk milli mücadeleyi , iyi bir söylevci ,çağdaş ilerici fikirleri, kararlı duruşu, cesareti , milletine duyduğu inanç ve saygı ile kazandı.
Milletin inançlarına umut olursan bu millet yedi düvele meydan okur.
Baykal'ın konuşması sonrası Çanakkale'de dün Türk Milleti'nin ayağa kalktığı gibi , bu gün İzmir'liler yedi düvele meydan okuyan bir ruhla ayağa kalkmış gibi idi.
Deniz Baykal'ın yaklaşık 2 saatlik konuşması büyük coşku ile alkışlanması, salon içinde ve dışında yüzlerce vatandaşın beklemesi HAYIRLI bir güneşin doğuşuna işaretti.
Salonda - salon dışında Cumhuriyet Halk Partilililer, Demokrat Parti'nin, Saadet Partisi'nin , Milliyetçi Hareket Partisi'nin , İşçi ve Memur Sendikalarının yöneticileri üyeleri ile binlerce İzmir'li vardı.
Deniz Baykal'ın konuşmasında ; vurgu yaptığı anayasanın 125'nci maddesi ile bugün için yalnız TBMM' ye ait olan vilayet kurma, il müdürlükleri tahsis etme gibi yetkinin yeni anayasada TBMM'nin yanında Tek başına Cumhurbaskanı 'na da verilmesinin doğru olmadığını, bunun eyalet sisteminin önünü açabilecek olduğunu belirten sözleri büyük alkış aldı.
Yine devlet memurlarının mevcut haklarının yeni anayasa ile ortadan kaldırılıp sözleşmeli statüsüne geçirilecek olması ile işçilerin bugünkü ihbar- kıdem tazminatı haklarının yitirileceğine ilişkin açıklamaları, izleyicilerin yoğun alkışları ile yeni anayasaya tepkilerini yoğunlaştırdıkları anlar idi.
Mevcut anayasada bugüne değin 18(onsekiz) kez mutabakat ile değişiklik yapılarak 12 Eylül anayasasının revize edildiğini belirten Baykal, iki yıl sonra yürürlüğe girecek bir anayasanın hızlıca vatandaştan kaçırılarak TBMM'den televizyon yayını yapılmasına izin verilmeden geçirilmesinin maddeler içerisine gizlenmiş ayrıntıları vatandaşın öğrenmesini önlemek olduğunu belirtti.
Yapılan son anketlerde Hayır oylarının % 50'le rin üzerinde olduğunu sorumlu bir Türk vatandaşı olarak bilgilendirme toplantıları ile tüm yurdu dolaştığını vatandaşın Yen'i anayasayı okuyarak, oy kullanmasını isteyerek konuşmasını bitirdi.
İzmir'de OTOKENT yöneticileri ile yaptığı toplantıda galericilerin ve otomotiv sektörünün sorunlarını dinleyen Baykal, Kemeraltı'nda yürüyerek vatandaşla sohbet etti ve bir köfteci de Halkla beraber yemek yiyerek İzmir gezisini tamamlayıp Manisa'ya hareket etti.
İyi pazarlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar