Belediye başkanları işine baksın!

Turizm sektörünün bu yıl yaşadığı kaybın giderilmesi için, okullar 14 Eylül yerine 28 Eylül’de açılacak. Bu istekte bulunanların başında ise Muğla’nın turistik ilçeleri olan Fethiye, Bodrum ve Marmaris’in belediye başkanları ve turizmciler vardı. Yazımı yazdığım sıralarda okulların açılmasının ertelendiğini televizyondan son dakika haberi olarak görünce şaşırmadım desem yalan olur.  Yahu siz iyi misiniz? Dünyanın neresinde turist sayısı azaldı diye çözüm olarak okulların açılması ertelenir. Türkiye’de turizmin canlanması için okulların açılma-kapanma takvimi ile oynamak hangi mantıkla izah edilebilir ki?

***

Bakın, yukarıda isimlerini yazdığım üç gözde turizm merkezinde çeşitli zamanlarda tatil amaçlı bulundum. Yerli ve yabancı turistin gelmemesi için o kadar neden var ki hangi birini anlatsam! Eğer turizm sektöründe önceki yıla göre bir gerileme varsa bunun nedenini öncelikle kendimizde aramamız gerekmiyor mu? Tamam, son günlerde ülkede artan terör olayları, Ortadoğu’daki gelişmeler vs. bunlar turizmi olumsuz etkileyebilir. Ancak iğneyi önce kendimize, sonra çuvaldızı başkalarına batıralım.
Turistin gelmemesi için elinizden gelen her şeyi yapıyorsunuz. Pahalılık, hizmetteki aksaklıklar, özellikle turistlere karşı yapılan kabalıklar, hangi birini anlatsam? Örneğin Bodrum’a gelen turist dünyanın hiçbir yerinde yemediği kazığı bizde yiyor. Marketlerde 50 kuruş olan bir maden suyunu 15 liraya, 2 lira olan simit-peynir menüsünü 25 liraya, tanesi 2 lira olan lahmacunu 60 liraya satarsan, 6 kilometrelik Bodrum- Torba arasında taksiciler 750 lira para isterse tabii ki o ülkeye turist gelmez.
Sadece pahalılık mı? Keşke öyle olsaydı… Bir de son yıllarda sıkça duyduğumuz özellikle turistlerin öldürülmesi, tecavüze uğraması, taciz edilmesi soyulması ya bunlara ne demeli? Böyle bir şey olabilir mi? Ondan sonra kalkıp vay efendim neymiş turist gelmiyormuş, haydi o zaman okullar geç açılsın.

***

Belediye başkanlarına kalsa her seferinde okulların açılması ertelenmek zorunda kalacak.  Tatil cenneti ülkemizde, bayram tatili, kar tatili, seçim tatili, ara tatil, yağmur, fırtına tatili derken okulların açık olduğu gün sayısı OECD ülkelerinin çok gerisinde.

Okulu asmada da birinci sıradayız. Ekonomik İşbirliği ve Gelişim Organizasyonu'nun (OECD) 15 yaşındaki öğrenciler üzerinde her 3 yılda bir defa yaptığı Uluslararası Öğrenci Araştırma Programı (PISA) sınavına paralel olarak yapılan bir ankete göre, OECD'ye üye olan ülkeler arasında okulu en fazla asma (dersten kaçma) oranı, ortalamanın 3.73 katıyla Türkiye'ye ait. Bir de turizm için okulları geç açalım tam olsun (!) Yaşananlar ortadayken eğitime bir de belediye başkanları müdahale etmeye başladıysa işimiz iş vallahi!

Kısacası,  belediye başkanları, otel sahipleri, esnaf, ilgiller her kimse oturup  ‘biz nerede yanlış yapıyoruz ki turist gelmiyor’ diye düşünsüler ondan sonra kabahati çözümü okulların açılması-kapanması takviminde bulsunlar. Ayrıca bu talebe olumlu cevap vererek, okulların açılmasını erteleyenlere de pes doğrusu diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar