Belirli süreli sözleşmem var

Merhabalar Hocam

Benim çalışmakta olduğum işyerimle 3 yıllık sözleşmem var ve sözleşmede 3 yıldan daha önce işten ayrılırsam 30.000TL tazminat ödemem gerekiyor. Şu an şirkette 2 yılımı doldurdum ve işten ayrılma gibi bir düşüncem var ayrılırsam durumum ne olur? Yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

Merhaba Sayın Okuyucumuz,

Süresi belirli ve cezai şart içeren sözleşmelerin ortada herhangi bir geçerli ve haklı neden olmaksızın taraflarca süresinden önce sona erdirilmesi durumunda sözleşmeyi nedensiz olarak sona erdiren tarafın karşı tarafa hem geride kalan sürenin ücretini, hem de sözleşmede var olan cezai şartı ödemesi gerekir. Bu nedenle şayet sözleşmeyi sona erdirme konusunda yasal bakımdan geçerli bir nedeniniz yoksa sözleşme süresinin sona ermesini beklemenizi öneririz. Aksi halde cezai şart ve geride kalan sürenin ücretini ödemek durumunda kalabilirsiniz.

İyi günler

Günlük çalışmanın sınırı yok mu?

Merhaba Hüseyin Bey

3 vardiyalı bir işyerinde. 08-16   16-24   24-08 şeklinde vardiyalı çalışıyorum. İşyeri iş yoğunluğundan dolayı bazen 2 vardiya çalışmamızı istiyor ve 16 saat çalışmak zorunda kalıyoruz. Dinlenme süresi 2x30dk 1 saati çıktığımızda 15 saat kalıyor. İşyeri mesai ücreti ödüyor fakat bu şekilde günde 16 saat çalışmak yasal mıdır? İşletme çalışmak için soruyor kalmadığımızda ise ileride önümüze bu durumu sunuyor izin istediğimiz zamanlarda vs. Yasada yıllık fazla mesai limiti 270 saat gözüküyor fakat günlük çalışma limiti yok mu acaba? Bazen 16 00 da işe gelen kişi sabaha kadar çalışmak zorunda kalıyor. Bu durumu nereye bildirmeliyim? İyi günler yardımınız için teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz,
 
Elbette ki çalışma saatlerinin yasal sınırı var. Buna göre haftalık çalışma süresi 45 saat fazla mesai ise günde 3 saati aşamaz dolayısı ile bir günde 11 saatten fazla çalışma olamaz. Diğer taraftan gece çalışmalarında fazla mesai yaptırılması yasaktır. Yıllık sınır ise sizin de belirttiğiniz gibi toplam 270 saat (yılda 90 gün ve günde 3 saat) Dolayısı ile sizin iş yerinizde yasal sınırlar aşılıyor. Bu durumu şikâyet konusu yapmak istiyorsanız iş yerinizin bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu şubesine başvurmalısınız. Ayrıca Alo 170 hattından da yararlanabilirsiniz.

İyi günler
 
Mesailerimiz eksik yatırılıyor

İyi günler Hüseyin Bey,

Ben bir giyim firması mağazasında 4 yıldır çalışmaktayım. Aylık olarak şirkete günlük çalışma saatlerimiz gönderiliyor ama hiç bir zaman imzaladığımız saatler kadar yatırılmıyor. Bordromuzda daha az saat yazıyor. Bu konuyla ilgili bir avukat yardımıyla şirkete ihbar çeksem kıdem ve ihbar tazminatımla beraber bugüne kadar ödenmemiş mesailerimi de alabilir miyim? Teşekkür ederim şimdiden cevaplarınız için.

Merhaba Sayın okuyucumuz,

Fazla mesailerinizin ödenmemesi işçi bakımından HAKLI fesih sebebidir. Yani bu nedenle işten ayrılan bir işçi İş yasamızın 24/2. maddesi çerçevesinde ayrılıp kıdem tazminatı talep edebilir. Haklı nedenle yapılan fesihlerde ihbar tazminatı söz konusu değildir. Sadece kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ayrıca işten ayrıldıktan sonra fazla mesailerinizi de işverenden talep edebilir ödenmediği koşulda da dava açabilirsiniz. Bu konuda bir avukatla görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar