​Bilişim Sektöründe İşler Durmuyor

Malum koalisyon beklentileri, siyasilerin anlaşması sonucu oluşacak hükümetin kurulması haftalardır uzayan bir iş halini aldı. İyi de bu sürede işler duruyor mu? Tabii ki hayır! Kurulacak hükümetin önünde bilişim sektörünün ciddi problemleri duruyor. Neler çözülme bekliyor hangi konularda aksiyon ihtiyacı var şöyle bir hatırlayalım isterseniz.
 
Daha önce de yazmıştım, eskiden sadece Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı bir konu olan internet şimdi bir de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının konusu oldu. Çarşamba günü gördük ki; hala internet aynı zamanda bir medya sanılıyor. Erişim engellemeler, Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen bütün platforma uygulanabiliyor.

Bilişim yönetiminde artık bir düzen oluşturulmalı. İnternet tek bir bakanlığın iştigal alanı olmalı. TİB, istihbarati faaliyetler gösterecekse, bunu BTK’nın altından kurtarmak, kapatmak doğru olacaktır. İstihbarat konusunda zaten yeteri kadar kurum var. BTK ve RTÜK birleştirilmeli, tamamen bağımsız ve kamudan temizleniş bir hale getirilmelidir. Başında hem televizyon hem de internet dünyasını iyi bilen bir STK’nın başkannı bulunmalıdır.

Tabii yeni hükümetin ilk düzeltmesi gereken 5651 nolu yasa. Bunun kaldırılıp bütün suçların bulunduğu ortam bağımsız değerlendirilmesi gerekiyor. 4G ihalesi en kısa zamanda yapılmalıdır.

5G konusunda daha ciddi adımlar atılmalıdır. Ericsson ve Turkcell’in yaptığı çalışmalar doğrudur ama yeterli değildir. Daha önce oluşan çağrı merkezlerine yapılan ve bir süre sonra kısıtlanan destek yeniden  yapılandırılmalıdır.
 
Veri merkezleri (Data Center)’ların sayısı arttırılmalı, Türkiye Icann’de olduğu gibi göstermelik ofislerle, göstermelik bir hub olmaktan çıkarılıp gerçekten hub yapılmalıdır.
Devletin e-dönüşümü ciddiye alınmalı, e-devlet sıralamasında yer alacak noktaya getirilmelidir. Bunun için e-defter, e-fatura, e-imza, KEP konusundaki çalışmalar hızlandırılmalıdır. Bu arada KEP’in e-tebligat özelliğinin hukuk sistemine yaratacağı baskı göz önüne alınmalı, kademeli bir geçiş sağlanmalıdır.

Elektronik haberleşme kanununa siyasi SMS ve MMS’ler yeniden eklenmelidir.

İnternet güvenliği, önemsenmeli, siber güvenlik kurulu en kısa zamanda yapıcı kararlar almak üzere toplanmalıdır. Siber güvenlik inisiyatifi hacking, siber saldırı ve diğer siber suçlar konusunda raporlar hazırlamalıdır.

Teknoparkların üniversitelerin kazanç kaynakları olmasına izin verilmemeli, kuluşka merkezlerinin sayısı arttırılmalı bu sayede teknolojik gelişmeler arttırılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar