Elif Doğan Şentürk

Elif Doğan Şentürk

Bir bağımsızlık parolası: “Ayşe tatile çıksın”

Birinci Barış Harekâtı sonra yapılan ateşkes sırasında Rumların rahat durmayacağı belliydi. Cenevre’de toplantı üstüne toplantı yapılıyor ancak bir sonuç alınamıyordu.
Rumlar, adanın tamamı üzerinde söz sahibi olma isteğinden vazgeçmemeleri ve soydaşlarımıza uyguladıkları baskıların ardı arkası kesilmiyordu.
Görüşmelerin çıkmaza gireceği nerdeyse kesinleşmişti.
12 Ağustos günü, Türkiye Cenevre’deki toplantıda, ikinci harekâta başlanabileceğini bildirilmişti.
11 Ağustos sabahı Bülent Ecevit, Cenevre'deki heyette görevli Prof. Haluk Ulman'a şunları söylemişti: “Turan Güneş Bey'e söyleyin, Ayşe tatile çıkmak istedi. Hazırlıkları tamam. Eğer işi uzayacaksa gitmesini söyleyeceğim."
.
Ayşe, Dışişleri bakanı Turan Güneş'in kızıydı. Ecevit'le Güneş daha önce kararlaştırdıkları parolaya göre “Ayşe tatile çıksın,” denildiğinde ikinci harekât başlayacaktı.
Ankara işin çıkmaza girdiğini anlayarak Cenevre'yi uyarmıştı. Tabi Ecevit'in bu haberini ancak Turan Güneş anlamış ve ona göre harekete geçmişti.
Sadece Ecevit ve Turan Güneş’in bildiği bu parola, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın başlangıç şifresi olmuştu.
Nihayet Cenevre’den sonuç alınmayınca; “Ayşe tatile çıksın” parolasıyla harekât başlamıştı.
.
Peki, Kıbrıs Harekâtı’nın simgesi Ayşe şimdi nerde ve ne yapıyor?
Ayşe tam bir Cumhuriyet kadını olarak kendini yetiştirmiş, başarılı bir eğitim sürecinden sonra, Profesör olmuştu.
Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Wissenschaftszentrum Berlin, Manchester Üniversitesi ve Paris EHESS’te misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata, Türkiye’de akademi ve siyasetin önde gelen isimlerinden Prof. Sencer Ayata ile evlenmişti.
Şu an ODTÜ’de akademik çalışmalarını sürdüren, Ayşe Güneş Ayata, İİBF dekan adayı oldu.
Peki sonuç!
ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlık seçimlerinden Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata 53 oy aldı. Rakibi Prof. Dr. Ramazan Sarı ise 20 oy aldı. YÖK, Ramazan Sarı’yı dekan olarak atadı.
Ha bu arada Dekanlığa atanan Ramazan Sarı’nın ODTÜ İşletme’ye başvurusunun iki defa akademik yetersizlikten reddedildiği de iddialar arasında!
.

Tarihe saygınız yok biliyorum,
Kadına saygınız tartışmalı biliyorum,
Demokrasi sizin için bir araç onu da biliyorum.
Ancak insanda biraz vizyon olur, vizyon.
Dünyaya, “Bizde demokrasi var, adalet var, hak var, hukuk var” nutukları atacaksınız, sonra en yüksek oyu alan, hatta Harvard başta olmak üzere dünyaca saygın üniversitelerde ders veren Ayşe Güneş Ayatay’ı dekan olarak atamayacaksınız.
Yazık, çok yazık!

Önceki ve Sonraki Yazılar