Bir seçim, ekonomi ve gençler!..

Oyumu kullanmaya Kadıköy’deki okula gittiğimde katılımın yüksek olduğu her haliyle belliydi. Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler büyük bir dayanışma içerisinde oy kullanımının sağlıklı yapılması ve sonuçların sağlıklı ve güvenli sayımı için hazırlık yapıyorlardı.
Yazımı yazdığım sıralarda seçim yeni bitmiş ve sayıma geçilmişti. Siz yazımı okuduğunuz zaman ise sonuçlar netleşmiş olacak. Sonuç ne olursa olsun 7 Haziran 2015 genel seçimleri hayati öneme sahip ve unutulmayacak bir seçim olarak tarihteki yerini aldı bile. Bu seçim sonrasında ortaya nasıl bir tablo çıkacak bilemiyorum ama Türkiye’yi yeni bir dönemin beklediği bir gerçek.
Seçim süresince siyasi partilerin yaptığı kampanyalar, mitingler, anket savaşları, başkanlık tartışmaları, yaşanan çekişmeler, düellolar ve patlayan bombalar derken bir sessizlik içerisinde 53 milyonun üzerindeki seçmen demokratik hakkını kullanmak için sandık başına gitti.

7 Haziran 2015 genel seçim sonuçları sadece Türkiye’yi değil başta komşu ülkeler olmak üzere, Avrupa, ABD ve bütün dünya ülkelerini yakından ilgilendiriyor. Bu seçim, özellikle bundan sonraki süreçte Ortadoğu politikalarını da yakından ilgilendirecek.

Seçim sonuçları yazımı yazdığım an itibariyle henüz belli değil ama bana göre kritik öneme sahip olan bu seçime damgasını vuran iki önemli etmen var: Birincisi olumsuz ekonomik gidişattan etkilenen “vatandaş”, ikincisi ise “gençler…” Özellikle son yıllarda Türkiye’de demokrasi ve hukuk alanında oluşan güvensiz ortam yerli-yabancı yatırımcının ürkek davranmasına neden oldu. Üretimin durması ve inşaat sektörüyle ayakta kalmaya çalışan ekonomi ile büyüme oranları son üç yılda durma noktasına geldi. Mevcut ekonomik gidişatla işsizlik rakamlarının son yıllarda yüzde 10 seviyesinin üstüne çıkması, emekli, memur, işçi kısacası dar gelirli vatandaşın geçim sıkıntısı yaşamasına neden oldu.

Seçime damgasını vuracak diğer bir grup da “gençler” olacak. Hem gençlerin artan özgürlük talepleri hem de gençler arasındaki işsizliğin rekor seviyeye ulaşması, genç seçmenin farklı umutlar aramalarına ve muhalif partilere yönelmesine neden oldu. Bu seçimle 18 yaşını dolduran 1 milyonun üzerindeki seçmeni hesaba katarsanız ne demek istediğim anlaşılmış olacak.
Bundan sonraki süreç kuşkusuz, Türkiye için birçok şeye gebe olacak. Önümüzdeki süreçte ne olacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz.
Seçim bitti. Ben de sonuçları izlemek için ekran başına geçtim bile. Bakalım nasıl bir tablo ortaya çıkacak! Ama sonuçlar ne olursa olsun, Pazartesi sabahına uyandığımız zaman Türkiye yeni bir döneme girmiş olacak…

Önceki ve Sonraki Yazılar