Bir şiir, bir dize

Yıllar önce ilk kez merhum Ruhi Su’dan dinlediğim, sonraları sevgili Rahmi Saltuk’un her konserinde halk tarafından istenen müthiş bir ezgi.
Beranger adlı bir Fransız ozanın kaleme aldığı bir şiir, Sabahattin Eyüboğlu dilimize çevirmiş.
İşte o ezgi:
“TANRI BABA
Tanrı Baba, bir sabah uyanınca, / Biz
insanları düşündü nasılsa
Gitti pencereye, kim bilir, dedi; / Belki de o gezegen yok oldu gitti.
Ama baktı uzakta, çok uzakta / Bir köşede fır fır dönüyor dünya.
Şeytan canımı alsın dedi Tanrı, alsın vallahi çocuklar / Bir şey anlıyorsam
Bu dünyalıların tutumlarından
Ey benim minnacık yaratıklarım, Ak ve donuk karalarım, / Dedi Tanrı, en babacan haliyle; / Sizleri ben yönetiyormuşum sözde / Oysa biliyorsunuz Allah’a şükür / Benim de sürüyle bakanlarım var. / Şeytan canımı alsın dedi Tanrı / Alsın vallahi çocuklar / İkişer üçer atmazsam bu
bakanları kapı dışarı.
…O ne! Şu süslü püslü tahtlar üstünde oturan bu zibidilerin işi ne? / Güya benden kutsal haklar almışlar / Benim inayetimle kral olmuşlar / Şeytan canımı alsın, dedi Tanrı alsın vallahi çocuklar / Benden geldiyse eğer sizleri böyle kötü
yönetenler
Bir de kara bücürler var benden geçinen / Yaşamayı oruca çevirmiş bu softalar / Her gün adıma lanet yağdırmadalar / Anlattıklarına gelince benim için karanlık / Latince, Arapça, İbranice / Şeytan canımı alsın, dedi Tanrı Alsın vallahi, bir damla inancım varsa / Bu adamların anlattıklarına
Bana kızmayın , çocuklar / Temiz yürekli olun, yeter / Güle oynaya yaşayın / Sizi yakarım makarım diye korkmayın sakın / Kralına da yobazına da basın kalayı / Ama susalım artık, / Jurnalcılar duyarsa yandık / Şeytan canımı alsın dedi Tanrı ,alsın vallahi çocuklar / sokarsam bu adamları cennetimin kapısından içeri”
Zannetmeyin ki bu dizeler yeni yazılmış. Pierre-Jean de Beranger’ın ölüm tarihi 1857… Yani bu ezginin yazarı nereden bakarsanız bakın, 140 – 150 yıl önce mizahi bir dille yobazları, bağnazları ve iktidarları hicvetmiş.
Geçen gün dini siyasete alet eden bir diktatörü, ülke insanını kurtarmak için gelip, halkına zulmeden faşist Kenan Evren’i gönderdik. Bu dünyada hesap soramadan, soramadan.
Günümüz iktidarı ise hala dini, siyasete alet ediyor, demokrasiyi halkına çok görüyor, tıpkı
Evren gibi.
Bundan sonra halkına demokrasiyi çok görenler, yetim hakkı yiyenler, diktatörlüğe özenenler sanıyorum, önce bu dünyada hesap verecek.
Herkes bilsin ki, artık hiçbir şey eskisi gibi
olmayacak.
Seçime şurada az bir zaman kaldı. Ne
demiş büyük usta Nazım:
“Akın var, güneşe akın! Güneşi zapt edeceğiz, güneşin zaptı yakın!”

Önceki ve Sonraki Yazılar