Mustafa Ülkü Caner

Mustafa Ülkü Caner

Birlik beraberliğin meydanı: Gündoğdu

Kolay değil, şu güvensizlik ve korku ortamında yüzbinlerce yurttaşın İzmir ‘de meydanı doldurup taşırması. +

Kordonboyu ve Gündoğdu Meydanı’nda CHP İzmir İl Başkanlığı ev sahipliğinde Cumhuriyet ve Demokrasi mitingine yüzbinlerce İzmirli ve Egeli yurttaş katıldı.

Başta Parlamentoda temsil edilen partiler CHP, AKP, HDP ve MHP olmak üzere DİSK, TMMOB, eğitim sendikaları ve benzeri demokratik kitle örgütleri  (DKÖ) İzmir’e yakışır olgunlukla meydanı doldurmuştu.

Zira konu demokrasi, cumhuriyet, iç barış ve laiklik idi…

OHAL koşullarında, her türlü terörist saldırılara ve toplu katliamlara açık böyle bir mitinge bu kadar kalabalık vatandaşın korkusuzca ve kararlı bir şekilde katılması çok değerli bir şeydir.

Burada nitelik ve amaç nicelikten çok daha önemliydi.

Ama herşeyi eleştirme huyu ağır basan bazı arkadaşlar, yok efendim coşku yokmuş, alanda boşluklar varmış gibi zorlama eleştiri marifetlerini sergilediler.

Ya, sıcaktan kavrulmuş meydana Ağustos ayının bunaltıcı sıcağında bu sefer bebek ve çocuklarını yazlıklarında veya evde bırakıp meydana koşan insanların iradesine ve bu değerli mitingi hazırlayan tüm dostlara biraz saygılı olalım…

Yapmayın, gün birleşme ve bütünleşme zamanıdır. Bu söz özellikle CHP ve CHP’liler için de elzemdir!

Yenikapı mitingi

Keşke 3 gün önce Gündoğdu Meydanı ’nda ortak demokrasi hedefi için bir alana toplanabilen parlamentodaki tüm siyasi partiler ve ayrıca demokratik kitle örgütleri bugün İstanbul’da da birlikte olabilselerdi.

Eminim TBMM’ nin 3. büyük partisi HDP’nin eksikliği en azından psikolojik anlamda kendisini hissettirecektir. Bu dışlanma demokrasi için birlik beraberlik amacına hizmet etmez. Aslında muhtemelen büyük bir fırsat kaçırılıyor. HDP’yi başka mecralara itmenin ne âlemi var?


Korkarım bu olay ayrışmayı körükleyecektir. Miting ne kadar kalabalık olursa olsun büyük bir eksiklik olacaktır. Gündoğdu ruhu olmayacaktır!

Madem derdimiz birlik beraberlik, madem çözüm TBMM’ de olduğuna göre, oradaki hiç bir partiyi dışlamamak gerekmez mi?

İzmir Gündoğdu Meydanı‘nda barış ve birliktelik sergileyenler bunu İstanbul Yenikapı’da niçin sergilemesin?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 4-5 kişi devletin yapısını değiştirmekte ve bundan dolayı kaygılı olduğunu ve TBMM’nin bypass edildiğini söylemektedir.

Kemal Kılıçdaroğlu büyük endişesine rağmen partisi içinde risk üstlenerek parlamenter demokrasi, özgürlük ve cumhuriyet adına olabildiğince Hükümeti darbecilere karşı desteklemektedir.

Bunun son örneği bugün kendisinin ve CHP ‘nin de kitle olarak katılacağı, öncülüğünü Cumhurbaşkanı ve AKP’ nin yaptığı Yenikapı mitingine katılma kararıydı.

Önce katılmayacağını açıklamış olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve AKP ‘nin ısrarlarına dayanamayıp kararını değiştirdi.

Yenikapı mitingi parti içi siyaset açısından bugünden bile çok tartışılan bir karar.

Kemal Kılıçdaroğlu Yenikapı meydanında farkını koyabilecek mi, yoksa potada eriyecek mi?

Hükümet, CHP ‘nin Yenikapı mitingine katılma kararına çok önem verildiğini açıklamaktadır

Bu miting birilerine yetkinin TBMM de olduğunu hatırlatabilecek mi?

Yoksa Kılıçdaroğlu’nun deyimiyle 4-5 kişi devleti değiştirmeye devam edecekler mi?

Umarım yarın birileri çıkıp, beni kandırdılar demez.

Önceki ve Sonraki Yazılar