Caiz midir?

Soru: Hocam, bu millet bir “banker faciası” yaşadı. Kendisine anaparasından daha çok faiz vadeden bankerlere(!) milyonlar kaptırdı. O üçkâğıtçıların en ünlüsü olan Kastelli, yurt dışına kaçtı. Sonra geldi; hapis yattı, çıktı. Yeniden banker oldu. Halkımız koşa koşa gidip gene ona para yağdırdı.

Bir “Jet Fadıl”ımız var. Adam “otomobil fabrikası kuracağım” dedi. Kartondan bir otomobil maketi gösterdi. Halkımızın milyonlarını tokatladı, gitti. Geri geldi. Üç gün hapis yatıp çıktı. Başına sarık sardı. “Tatil köyü yapacağım” dedi. Gene milyonları apardı. Adam giriyor, çıkıyor, vatandaşı çarpıyor; kendisine bir şey olmuyor. En son 20’li yaşlarda bir uyanık “Çiftlik Bank” diye hayali  bir kuruluş yaptı. Mehterdi, bayraktı, bandoydu, vatandı diyerek milletin milyonlarını çalıp, tüydü.

Şimdi Hocam, biz de seninle böyle bir şey yapsak. Konusu hiç önemli değil. Vatandaşa, alın teri dökmeden, emek harcamadan elde edeceği paralar vadetsek; anafora meraklı halkımız sazan gibi atılsa; biz de kıçındaki donu dâhil her şeylerini alsak caiz midir?

El cevap: Caizdir evladım: Sen hazırlıklarını yap. 

***

Soru: Hocam, adamın biri bir parti kurdu. Biri de ölmüş bir partinin başına geçti. İkisi iki taraftan, iktidar partisinin başkanına sövüp saydılar. Ne hırsızlığını bıraktılar, ne uğursuzluğunu. “Harun gibi geldin, Karun gibi oldun” dediler. Bir muhalif parti başkanı da onlara özendi. İktidarın başına bastı kü- fürü. Sonra üçü birden kıvırıp, iktidarın başını yağlamaya başladılar. Bir de ne görelim? İkisi Bakan, Başbakan yardımcısı oldu. Üçüncüsü önümüzdeki seçimlerde 1 alıp 10 yazdırmayı garantiledi

Şimdi Hocam, biz de seninle bir parti kursak. Amblemini, kır atın üstüne tünemiş kurt yapsak. İktidarın başına usulünce sövüp saysak. Sonra da sağdan çark edip, ona övgüler dizsek. “Kendisi Allah’ın bütün vasıflarını üzerinde taşıyor”, “ona dokunmak ibadettir” gibi laflar etsek; birer koltuk da biz kapsak caiz midir?

El cevap: Caizdir evladım, sen hazırlıklarını yap.

özü hep bel altına dikildi. Ketçaptan hâllenenler var. Asansörde halvet fantezisi kuranlar var. Battaniyeye sulananlar var. Sakalsız gençleri hayal edenler var. Hamile kadınları sokakta görünce inzal olanlar var. “9 yaşında çocukla evlenilir” diyen âlimler(!) var.

***

Şimdi biz bunların hepsini bir ıssız adaya toplasak; Onlara ölünceye kadar birbirlerini becerme imkânı tanısak, caiz midir?

El cevap: El hâk, caizdir evladım

***

Soru: Hocam, sabah gazeteleri okuduktan, akşam ajans haberlerini izledikten sonra, sazımızı elimize alıp, Kazak Abdal’ın şu türküsünü çığırsak caiz midir?

“Eşşeği saldım çayıra

Otlayıp karnın doyura

Gördüğü düşü hayıra

Yoranın da avradını

Gammaz ile madrabazın

Malı vardır da yemezin

Ölürse meyyit namazın

Kılanın da avradını   

Kazak Abdal söz söyledi 

Cümle halkı dahleyledi

Sorarlarsa kim söyledi

Soranın da avradını’’

Önceki ve Sonraki Yazılar