Çalışma şartlarında değişiklik mümkün mü?

Merhabalar Hüseyin Bey

Ben Ankara'da Türkiye'nin sayılı yazılım şirketlerinden birinde çalışıyorum. İş yerim, eskiden yılda en az 1 kere prim yatırır, 2 kere de giyim yardımı yapardı. Ancak son 2 yılda primlerimiz yatmaz oldu ve giyim yardımlarımız kesildi. Bunun yanı sıra bugün insan kaynakları biriminden şu şekilde bir e-posta aldık:  "Personel ücret artışları ile ilgili olarak 2016 yılından itibaren geçerli olmak üzere aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılacak olup konuyla ilgili işyeri uygulaması da aynı şekilde değiştirilmiştir. Buna göre; Personele ödenecek ücret, her yıl gözden geçirilir ve ücret artışı yapılması durumunda her yıl Nisan ayından itibaren geçerli olmak üzere personelin ücretine yansıtılır. Ücretin gözden geçirilmesi ücret artışı yapılması zorunluluğu doğurmayacağı gibi, muhtemel artışlarda dikkate alınacak kriterleri belirleme ve bunları değiştirme yetkisi İşverene aittir. Bu değişikliğe ilişkin tebliği 29 Ocak tarihine kadar İnsan Kaynakları Ofisine uğrayarak imzalamanız gerekmektedir."

Sorularım;

Bu tebliğ ne anlama gelmektedir?

Yasal yollarla yapabileceğimiz bir şey var mıdır?

Tebliğin bir amacı da çalışanların kendi istekleriyle işten ayrılmalarını sağlayıp tazminat yükünden kurtulmak için bir nevi mobbing olarak değerlendirilebilir mi?

Saygılarımla.

Merhaba Sayın okuyucumuz


İşvereniniz size sözleşme şartlarında bir değişiklik bildiriminde bulunmuş. Bu bildirim sözleşme şartlarını değiştirebilmek bakımından zorunlu olmakla birlikte sizin değişiklik bildirimini kabul etmemek hakkınız var. Konuya düzenleme getiren ilgili kanun maddesi aşağıdaki gibidir;

Madde:22 “İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından  altı işgünü içinde yazılı olarak  kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz.”
Dolayısı ile ücret artışlarınıza ilişkin eski işyeri uygulamalarına değişiklik getiren bu yeni öneriyi size tebliğ edilen tarihten itibaren 6 iş günü içinde yazılı olarak yanıtlamalısınız. Şayet kabul etmek istemiyorsanız bunu yanıtınızda belirtmelisiniz. İşveren bu durumda değişiklik önerisini kabul etmediğiniz gerekçesiyle sizi tazminatlarınızı ödemek suretiyle sizi işten çıkarabilir. Bu durumda sizin işe iade davası açma hakkınız saklıdır. İşvereninizin bu uygulamasını tam olarak mobbing (psikolojik taciz) olarak değerlendiremeyiz. Bu olsa olsa ücretleri belirli bir düzeyde tutup her yıl ücret artışı yapmamaya yönelik ekonomik bir yaklaşım olabilir.

İyi günler

Doğum izninden erken dönebilir miyim?

Merhabalar Hüseyin hocam


Şu anda doğum iznimdeyim ama şirketimizde bazı organizasyona yönelik değişiklikler var iş yerindeki rütbemin yükseleceğinden dolayı doğum iznimden kendi isteğimle erken dönebilir miyim? Çok teşekkürler.

Merhaba sayın okuyucumuz

Sorunuz oldukça ilginç. Çünkü kadın çalışanların en büyük sorunu doğum sonrası izinlerini nasıl uzatabilecekleri iken siz işe erken dönebilmekle ilgili soru sormuşsunuz. Konuya düzenleme getiren İş kanununun ilgili maddesinin ilk fıkrası aşağıdaki gibidir;
 
“MADDE 74 Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.”
Madde metininde de açıkça anlaşılabileceği gibi kadın işçinin yasada öngörülen sürede çalıştırılmaması kesin emredici hüküm olarak içerikte yer almaktadır. Bu hükme uyulmaması işveren bakımından cezai sorumluluk gerektirir. Dolayısı ile siz doğum izniniz bitmeden işe başlarsanız işvereniniz gerek İş Kanunu, gerekse istirahatli işçinin çalıştırılması sebebiyle SGK mevzuatı bakımından cezai işlem görecektir.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar