Çeyiz yardımından yararlanabilir miyim?


İyi günler Hüseyin bey,

Ben matematik öğretmenliği 3. sınıf öğrencisiyim. Babam vefat ettiği için yetim aylığı alıyorum. Babam SGK emeklisiydi. Ben eğer öğretmen olarak atanırsam çeyiz parası alabilir miyim? Yanıtınız için teşekkürler.

Merhaba sayın okuyucumuz

SGK’dan yetim aylığı alan kız çocukları evlendiklerinde bu aylıkları kesilir. Bununla birlikte kendilerine bir kereye mahsus olarak çeyiz yardımı adı altında toplu bir ödeme yapılır. Ancak bu yardımdan yararlanabilmek için çalışmıyor olmak gerekmektedir. Yani siz öğretmen olarak atanırsanız zaten yetim aylığınız kesilecek dolayısıyla çeyiz parası almanız da mümkün olmayacaktır.

İyi günler

Yetim aylığım kesilir mi?

Merhabalar Hüseyin bey

Ben babamdan yetim maaşı alıyorum, bir ay sonra dört yıllık üniversitem bitecek. 22 yaşımdayım yalnız AÖF'den de ikinci üniversite okuyorum orada da 2. sınıftayım. Sorum şudur: Yetim aylığım kesilir mi ya da kesilmeden bir dilekçe yazmam gerekir mi? Bir de ikinci üniversite kabul ediliyormuş, doğru mu? Teşekkürler

Merhaba sayın okuyucumuz

Yetim aylığı alan çocukların yükseköğrenim görmeleri koşulunda 25 yaşına kadar bu aylıkları kesilmez. Sizin de Açıköğretim Fakültesi de olsa öğrencilik statünüz devam ettiğinden yetim aylığınız kesilmeyecektir. (İkinci üniversite olması bu durumu değiştirmez.) Öğrenim durumunuzun devam ettiğini belirten bir dilekçe ile SGK’ya başvurun. Dilekçenize bir de öğrenim belgesi ekleyin.

İyi günler

Sürekli işyerim değiştiriliyor

İyi günler Hüseyin hocam,

Benim üç yıldır çalıştığım bir şirket son 1 ayda 4 defa şube değişikliği yaptı. En son yapılan şube değişikliğini kabul etmediğim takdirde haklarımı alabilir miyim, iş sözleşmesinde söz konusu olan değişiklikleri onaylamıştım, lakin bunu kötüye kullanarak istedikleri zaman şubemi değiştirmeye başladılar. Bu değişikliklerde bana tebliğ olmaksızın telefonla yarın gelme, a şubemize git, yarın gelme b şubemize git diye telefonda sözlü olarak yönlendirme yapılıyor ve ihtiyacımdan dolayı ses çıkartamıyordum. Ama bu kadar da yıldırmaya çalışmak olmaz diye düşünüyorum. Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Merhaba sayın okuyucumuz

Şube değişikliği konusunda iş sözleşmenizde vermiş olduğunuz onay, önemli olmakla birlikte işverenin bu yetkisini işçiyi sırf yıldırmaya çalışmak ve istifaya zorlamak amacı ile yapması durumunda siz bu tayin kararlarına uymayabilirsiniz. Hatta bu durumu kanıtlamanız koşuluyla haklı nedenle işten ayrılıp kıdem tazminatı dahi talep edebilirsiniz. Bu konuda aşağıda size vereceğim Yargıtay kararı özetini inceleyiniz.

“İş ilişkisinin taraflarının iş sözleşmesinde, gerektiğinde işverence çalışma koşullarında değişiklik yapabileceğine dair düzenlemelere gitmeleri halinde, işverenin genişletilmiş yönetim hakkından söz edilir. Bu halde işveren, yönetim hakkını kötüye kullanmamak ve sözleşmedeki sınırlara uymak kaydıyla işçinin çalışma koşullarında değişiklik yapma hakkını sürekli olarak kazanmış olmaktadır. Örneğin, işçinin gerektiğinde işverene ait diğer işyerlerinde de görevlendirilebileceği şeklinde sözleşme hükümleri, işverenin bu konuda değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Anılan hak objektif olarak kullanılmalıdır. İşçinin iş sözleşmesinin feshini sağlamak için sözleşme hükmünün uygulamaya konulması, işverenin yönetim hakkının kötüye kullanılması niteliğindedir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar