CHP, AKP'ye neden destek vermiyor?

CHP, hükümetin Rusya politikasına destek olmalı mı olmamalı mı? Rusların uçağını düşürdükten sonra gerilen Rusya ilişkilerinde CHP de, MHP gibi mi yapmalıydı acaba? CHP de, amiyane tabiriyle "mesele Türkiye ise gerisi teferruattır" deyip, bu AKP'nin yanında mı durmalıydı?

Bu konuda Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'ye yönelik eleştiriler bir hayli yoğun. Kimi çevreler,  CHP'yi "Rusya krizi"nde Putin'e destek vermekle suçluyor.
***

Elbette bu eleştirilere CHP sözcüleri yanıt verecektir, veriyor da... Ancak, eğri oturup doğru konuşmak lazım... Göz göre göre Türkiye'yi "sonunun ne olacağı" bilinmeyen bir maceraya sürükleyen kim? Dış politikada "Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesini bir kenara itip, her alanda "şahin" görüntüsü vermeye kalkan ve  ülkeyi olmadık sıkıntılarla karşı karşıya bırakan kim? Bütün bu stratejinin mimarı AKP hükümetleri değil mi?

               Rus uçağının düşürülmesinde bile ikircikli davranan bu hükümetin, yanlışına ortak olmak zorunda mıyız?

               Evet, Putin çok şımardı. Burnunun sürtmesi gerekiyordu. Ancak bunu Türkiye mi yapmalıydı?

               Farkında değil misiniz, AKP hükümetleri, sorunumuz olmayan tek bir ülke bırakmadı. Amerika'nın çıkarları doğrultusunda Rusya ilişkilerimiz de krize girdi.

                Bütün bu yapılanları eleştirmeyecek miyiz? Yanlış yapana, "yanlış yapıyorsun" demeyecek miyiz?

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, başından beri yanlış yapıyor. Türkiye bölgesindeki ağırlığını ve etkisini bu hükümet döneminde kaybetti. Ortadoğu'daki gücünü bütünüyle yitirdi. Arap dünyası bile sırt çevirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, Suudi Arabistan ve Katar dışında bir başka Arap ülkesine gidemez hale geldi.
                
Neden?

Tarihten bir örnek vereceğim...


İkinci Dünya savaşı... Londra, Nazi uçakları tarafından bombardımana tutuluyor... Ülkede milliyetçilik duyguları inanılmaz bir şekilde tavan yapmış. Bu sırada  hükümete muhalefet eden İngiliz İşçi Partisi'nden 7 milletvekili, zamanın Başbakan'ı muhafazakar Winston Churchill'i ziyarete gidiyor. Diyorlar ki "Siz bizim partinin tavrına bakmayın, biz size destek olmaya geldik!"
               
Churchill'den yanıt;
               
"Aman aman! Sakın ha! Teşekkür ederim ama partinize geri dönün. Zira İngiltere'deki çoğulcu demokrasinin geleceği, Londra'nın bombalanmasından daha önemlidir!"

***

Bizim halimiz pürmelalimiz ise tam tersi... Rusya sana kafa tutuyorsa, sen de ona kafa tut. Değil mi ki ortada milli dayanışmayı gerektiren bir durum var... Kim neden olmuş, kim sorumlu... Kim yanlışı yapmış, kem hatalı? Bunları hiç sorgulama?
               
Hadi canım siz de!
Yanlışı da söyleyeceğiz, doğruyu da! Ülkenin menfaatini korumak, sadece bir siyasal görüşün ya da zümrenin ipoteğinde değildir. Eğer siyasal iktidarın hatalı politikaları varsa ve politikalar ülkeye zarar veriyorsa, onu dizginlemek muhalefetin görevidir. Ve muhalefetin duracağı yer, ülke menfaati neyi gerektiriyorsa orasıdır. Hamasi nutuklarla yalancı pehlivan gibi bağırıp çağırmanın alemi yoktur!

Sözün kısası, Türkiye'nin ortadoğu başta olmak üzere, Amerika, AB ve Rusya politikası baştan aşağıya yanlıştır! Bu yanlıştan dönebilmek ise o kadar kolay değildir. Bu ilişkiler, ancak AKP iktidardan giderse düzelir ve Türkiye dinginleşir.

Önceki ve Sonraki Yazılar