CHP'de ön seçim heyecanı

CHP MYK, ardından da Parti Meclisi bugün toplanıyor.  Bir aksilik olmazsa, 2015 Haziran seçimlerinde milletvekili adaylarının belirlenmesi için uygulanacak yol, yöntem belirlenecek…
CHP karar organlarından nasıl bir karar çıkabilir ona bakalım.
CHP’nin önemli bir yöneticisinden aldığım bilgiye göre; başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere en az 50 seçim bölgesinde ön seçim önerisi PM’nin onayına sunulacak.
Aynı yetkili, 28 milletvekilliği için kontenjanın nasıl kullanılabileceğinin ipuçlarını da verdi.
Yasa gereği, yüzde 5’lik, kontenjan yalnız ön seçim yapılacak illerde kullanılabiliyor.  Bu kural olmazsa olmaz... 28 kontenjan ön seçim yapılacak tüm illerde değil, bazı seçim çevrelerinde kullanılacak. Kontenjanın ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de kullanılması bekleniyor.
Ancak, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, bazı seçim bölgelerinde de bir kontenjan kullanabileceği bilgisi de verildi aynı yetkili tarafından. Ön seçim kararı çıkması halinde, Eskişehir, Mersin, Adana, Antep gibi illere de kontenjan konulabilirmiş.
Öte yandan, Kemal Kılıçdaroğlu hala ön seçime girme kararında diretiyor. Büyük bir ihtimalle, Kılıçdaroğlu’nun ön seçim kararı da bugün kesinleşecek.
Genel Merkez yöneticileri ağırlıklı olarak Merkez Yoklamasına girmeyi veya kontenjan adayı olmayı düşünüyor. Çoğu da kendi seçim bölgesi dışında aday olacak gibi… İşte dananın kuyruğu da burada kopacak...
Yöneticilerin bu isteği sonucu,  Kılıçdaroğlu onlara örnek olmak için ön seçime girmekte ısrarcı olacak gibi…
 CHP ön seçimi o seçim bölgesindeki kayıtlı üyelerle yapacak. Ancak, aidatını yatırmayan üyeler Milletvekili aday adayları için oy kullanamayacak.
Kim ne derse desin, hemen tüm illerde CHP örgütlerini seçim heyecanı sarmış. Umarım, ön seçim yapılmayan iller bu heyecanını yitirmez…
Daha önce de anımsatmıştım. Çok partili döneme geçildikten sonra, İsmet İnönü, ön seçime ağırlık vermiş, hatta kendisi de sıralamaya bu yöntemle girmişti. O dönemde var olan kontenjanın tamamını da hiçbir zaman kullanmamıştı Paşa. Bu gelenek Bülent Ecevit’in Genel Başkanlığı döneminde de aynen devam ettirilmişti.
Ta ki, 12 Eylül’e kadar. 12 Eylül sonrası, HP, SODEP, SHP ve CHP’de ön seçim yapılmadı. Birkaç göstermelik il dışında…
Merkez yoklaması ve kontenjanı özellikle kadın adaylar bekliyor. Erkek ağırlıklı bir üye tablosundan listelere girme olasılıkları az…
Bir de bürokrat ve akademisyenler kontenjan adaylığına yüklenecekler…
CHP yönetiminin işi zor ama demokrasiyi yerleştirmek ve yürütmek kolay değildir.   

Önceki ve Sonraki Yazılar